Kimillä miljoonaluokan palkka - vanhemmilla minitulot

Poikansa miljoonatuloista huolimatta Kimi Räikkösen vanhemmat Matti ja Paula Räikkönen elävät varsin vaatimattomasti. Vanhempien yhteenlasketut vuositulot jäävät noin 30 000 euroon.

Ferrari-kuski Kimi Räikkösen arvioidaan eri asiantuntijalähteiden mukaan kuittaavan tästä vuodesta noin 30 miljoonan euron tulot. Kaikkiaan Jäämies on tienannut F1-urallaan yli sata miljoonaa euroa.

Rahojaan espoolaislähtöinen, nykyisin Sveitsin Wolleraussa miljoonakodissa asuva Kimi on sijoittanut lukuisiin kiinteistöhankkeisiin, mutta myös luksusluokan menopeleihin.

Vanhemmat köyhyysrajalla!

Poikansa menestyksestä huolimatta Kimin vanhemmat elävät varsin vaatimattomasti. Kimin ja hänen isoveljensä Ramin lapsuudenkoti sijaitsee Espoo Karhusuolla vanhassa omakotitalossa. Samainen talo oli myös Matti-isän lapsuudenkoti.

Vaatimattoman elämän puolesta puhuvat myös vanhempien tulot. Viimeisimpien julkisten verotietojen mukaan Matilla ei ollut lainkaan ansiotuloja ja pääomatulojakin vain 140 euron edestä. Paula-äidin vuositulot olivat 31 390 euroa, joka kuukausipalkaksi muutettuna tekee hieman yli 2 500 euroa.

Köyhyysraja on Suomessa 1 200 euroa kuussa eli kahdelta ihmiseltä 2 400 euroa.

Matti-isä mukana Kimin kiinteistöissä

Jäämies-kirjan mukaan tontilla olevat rakennukset ovat hyvin pitkälti säilyneet ulkoisesti samannäköisinä kuin poikien lapsuudessa. Päärakennukseen on kuitenkin tehty täydellinen sisäremontti, johon tiettävästi myös Kimi on investoinut rahojaan.

Erityisesti Matti Räikkönen teki aikoinaan useampaa työtä rahoittaakseen poikiensa autourheiluharrastusta. Hän on työskennellyt ainakin taksikuskina, ravintolan ovimiehenä kuin tiekarhun kuljettajana. Paula-äiti työskenteli pitkään Kelan virkailijana.

Jotain Räikkösten innokkuudesta moottoriurheilua kohtaan kertoo se, että vanhemmat päättivät aikoinaan luopua sisävessaremontista sijoittaakseen remonttirahat poikien harrastukseen. Sisävessa Espoon omakotitaloon rakennettiin vasta 1990-luvulla.

Kaupparekisterin mukaan Kimin Matti-isä on mukana muutamissa kiinteistökohteissa. Matti on mukana esimerkiksi Kimin Kirkkonummen Porkkalasta vapaa-ajanviettopaikakseen hankkimassa kiinteistökompleksissa. Nämä eivät kuitenkaan ole tuottavia kohteita, koska varsinaista bisnestä niillä ei tehdä.

Kimiltä ei lahjoituksia vanhemmille

Kimin vanhemmat eivät ole saaneet pojaltaan merkittäviä lahjoituksia. Ongelmana tässä ovat Suomen verotusteknilliset seikat. Jos lahja on saatu 1.1.2008 tai sen jälkeen, alle 4 000 euron suuruisesta lahjasta ei tarvitse tehdä ilmoitusta verottajalle. Kaikista yli 4 000 euron suuruisista lahjoista on tehtävä lahjaveroilmoitus.

Asunto-osakkeesta tai kiinteistöstä ei voi luovuttaa tietyn euronmäärän suuruista osaa, vaan luovutuksen on oltava määräosuus, esimerkiksi 1/4.

Vaikka Kimi onkin Suomen kansalainen, verojaan hän ei maksa Suomeen, koska on kirjoilla Sveitsissä ja viettää Suomessa alle kuusi kuukautta vuodessa. Jos Kimi asuisi pysyvästi Suomessa, verottaja nappaisi arviolta noin puolet F1-tähden miljoonapalkasta.

(MTV3)

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja