Kikka Laitinen: En suolla henkilökohtaisia asioitani teksteihin

Kikka Laitinen teki vuosia sitkeästi töitä ansaitakseen arvostuksen säveltäjänä ja sanoittajana. Nyt hänen laulunsa soivat kaikkialla tunnettujen artistien tulkitsemina.

Kikka Laitinen on luonut mittavan uran sekä sanoittajana, säveltäjänä, laulaja-lauluntekijänä että kirjailijana. Hän on kokenut monen muun lailla, että naisiin alettiin suhtautua arvostavasti kulttuurin ja politiikan saralla vasta 1990-luvun alusta.

− Inhoan ylipäätään nais-etuliitettä. Tällä alalla pärjääminen ei ole sukupuolikysymys. Hyvä sanoittaja on sivistynyt ihminen. Siinä ei sukupuoli paljoa merkitse, Kikka toteaa.

Siitä Kikka on kiitollinen, että hänen tielleen on osunut vuosien varrella yhtä lailla hienoja miehiä, jotka ovat jakaneet auliisti tukeaan.

− Muun muassa Ilkka Vainio ja Jukka Virtanen ovat kannustaneet minua valtavasti. Heissä kummassakin kiteytyy utelias elämänasenne, mikä on sanoittajalle tärkeää.

Sanoittaja kerää kokemuksia

Musiikin maailmassa työskenteleminen herättää helposti hohdokkaita mielikuvia. Myös Kikka rakastaa työtään, mutta muistuttaa samalla, että kyseessä on todellakin työ.

− Sanoittaminen on osaltaan yksinäistä touhua, sillä työ täytyy tehdä omassa rauhassa. Myös istumalihaksia vaaditaan.

Toisaalta sanoittajan ei parane lukkiutua neljän seinän sisälle. Tekstit syntyvät eletyn elämän myötä.

− Matkustan ja tapaan paljon ihmisiä. Rakastan Helsinkiä ja kulttuuria. Luen myös paljon lehtiä. Kerään jatkuvasti reppuun kokemuksia, joista ammentaa uusia tekstejä.

Oman elämän muutokset heijastuvat helposti työn tuloksissa. Kikka korostaa, että ammattilainen tekee sen peitellysti.

− En pidä sanoittajista, jotka suoltavat näkyvästi henkilökohtaiset eronsa ja vastaavat teksteihinsä. Ammattitekstit kertovat yksityisistä aiheista, mutta yleisellä tasolla.

Lauluja omille idoleille

Kikka sekä säveltää ja sanoittaa muille että toimii itse esiintyvänä artistina. Hän ei koe yhdistelmää ristiriitaisena.

− Rakastan musiikkia yli kaiken. Pääasia on, että kappaleet ovat oikeasti hyviä, kuka tahansa ne esittääkään. Minulla ei ole enää tässä iässä tarvetta huudella minä-minä, Kikka sanoo.

Kikka arvostaa kaikkia artisteja, joiden kanssa hän on työskennellyt. Hän tietää jo kirjoitusvaiheessa, kenen ohjelmistoon kappale päätyy.

− Silmiini nousevat helposti kyyneleet, kun kuulen valmiin kappaleeni artistin esittämänä. Paula Koivuniemen tulkitsema Lady Like sekä Arja KorisevanIsän silmät ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Yhteistyö Suomen tähtitaivaan kärkinimien kanssa on lämmintä ja arvostavaa. Kikka on ystävystynyt vuosien saatossa muun muassa Paula Koivuniemen kanssa.

− Välillä voi käydä niinkin, ettei tekstini kelpaa. Sanat kenties osuvat esittäjän arkaan kohtaan. En loukkaannu näissä tilanteissa yhtään, Kikka kuvailee toimivaa yhteistyötä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja