Kiireisen keitto ja jouluinen kiisseli 19.12.2001

Toim. Kati Nappa

Kiireisen keitto

noin 300 g broileri- tai muuta jauhelihaa
1 rkl öljyä
(pala tuoretta inkivääriä raastettuna)
(pala tuoretta chiliä silputtuna tai 0,5-1 tl chilijauhetta)
3-4 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
noin 1 l kanalientä (kuutiosta tai fondista)
2 pss pakastevihanneksia
1 prk valkoisia papuja
suolaa, mustapippuria
persiljaa tai basilikaa

1. Paista jauheliha öljyssä kevyesti.
2. Lisää silputut valkosipuli, inkivääri ja chili ja pyöräytä sekaan.
3. Kaada joukkoon tomaattimurska ja kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti ennen pakastevihannesten ja huuhdottujen papujen lisäystä.
4. Keitä kypsäksi, tarkista maku ja ripottele pinnalle vihreää. Tarjoa seuraksi leipää. Voit käyttää keittoon myös makkaraa kuutioituna tai valmislihapullia. Jos pakastimessasi "kierii" lihapullia, jauhelihaa, makkaraa tms, käytä jotain niistä keittoon niin saat samalla tilaa ylijääville jouluruoille.

Jouluinen kiisseli


0,5 l laimennettua karpalo- puolukka- tai herukkamehua
0,5-1 dl sokeria
2 -3 rkl perunajauhoja
3-4 dl pakastemarjoja

pinnalle:

piparinmuruja

1. Sekoita kylmä mehu, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Jos valmistat isomman annoksen kiisseliä, kuumenna mehu ja sokeri kiehuvaksi ja lisää perunajauhot vesitilkkaan sekoitettuna ohuena nauhana keiton joukkoon samalla sekoittaen.
2. Lisää marjat, kaada kiisseli vadille jäähtymään ja ripottele pinnalle vähän sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoa kiisseli haaleana ja ripottele silloin pinnalle piparinmuruja.

Lue myös:

    Uusimmat