Kiireetön kahvihetki piristää parhaiten

Kotimaista kahvikulttuuria ovat piristäneet caffè lattet, espressot, cappuccinot ja erilaiset makusiirapit. Eri kahvivaihtojen lisäksi uutta tuulta suomalaisiin kahvipöytiin ovat antaneet asianmukaiset astiat ja valmistusvälineet.

– Toki Suomessa on kahvikulttuuria, juodaanhan täällä eniten kahvia maailmassa, Meiran myynti- ja markkinointipäällikkö Olavi Rapo huomauttaa.

Suurin osa Suomessa kulutetusta kahvista on edelleen suodatinkahvia, jonka valikoima on parissa kymmenessä vuodessa monipuolistunut. Kahvisekoituksissa käytetään yleisesti kahta kahvilaatua, Coffea arabicaa ja Coffea canephoraa eli robustaa. Arabica on yleisimmin Suomessa käytetty lajike. Robustaa käytetään tavallisesti espressosekoitusten osana.

Kiinnostus kahvin alkuperää ja tuotannon eettisyyttä kohtaan on lisännyt myös Reilun kaupan tuotteiden ja luomukahvin kysyntää. Esimerkiksi Meiran Reilu, Arvid Nordqvist Finlandin Classic Reko sekä Robert’s Coffeen kahvi ja espresso täyttävät Reilun kaupan vaatimukset.

Suomalaista luovuutta kahvipöytään

Suomalaisesta kahvipöydästä tuskin voi puhua ilman Arabian kahviastiastoja, joissa kuppi ja asetti asettuvat toisiinsa kuin valettu. Myös klassikoiksi muodostuneet Pentikin astiat sekä Villeroy & Bochin Vivian- ja Classic Collection -sarjojen laadukkaat ja ajattomat kupit kestävät käyttöä ja katseita vuosikymmenistä toiseen.

Arabian Muumi-mukit sekä Saara Designin metsän väreissä ilottelevat astiat vievät taatusti myös ulkomaalaisten kahvivieraiden huomion.

Sanonta "vastakohdat täydentävät toisiaan" sopii myös kahvihetkiin. Esimerkiksi puisia ja lasisia astioita yhdistelemällä saa aikaan kauniita kattauksia. Virkistävä idea on kattaa kahvipöytään puiset, käsintehdyt kuksat ja tarjoilla ulkomaalaisille vieraille vanhanajan pannukahvia. Se on suodatinkahvia täyteläisempää, mutta valmistus vaatii hieman harjoittelua. Hackmanin teräksisellä pannulla kahvin kiehauttaa tyylikkäästi.

Kahvi kuivattaa kehoa, minkä vuoksi sen seurana tulisi nauttia vettä. Talvisen kattauksen saa viimeisteltyä kauniisti muotoilijamestari Tapio Wirkkalan Ultima Thule vesilaseilla ja -kaatimella, jossa on kätevä jääpalanokka.

Espresso vastaa kahvikissan kutsuun

Vahvasta espressosta on tullut monen vahvoja aromeja rakastavan kahvinjuojan suosikki. Se on nimensä veroinen, sillä suomeksi espresso voidaan kääntää "juuri sinulle".

Espresso valmistetaan usein koneella, minkä ansiosta kahvin pintaan syntyy aromikas vaahto, crema. Se toimii juoman päällä aromi- ja lämpölukkona ja on tärkeä osa juoman makua.

Vaativa nautiskelija valmistaa juomansa Bugatti DiVa -espressokeittimellä, joka tekee cremasta täyteläistä. Laitteen yläosaa voi käyttää kuppien lämmittämiseen. Lämmitettäviksi sopivat esimerkiksi Arabian Runo-sarjan uudet, graafisen kukikkaat espressokupit. Sinisellä DeLonghi Icona ECO 310 -espressokeittimellä pystyy piristämään koko keittiön ilmettä. Kone kuuluu sekä Hobby Hallin että Proport-Tradingin verkkokaupan valikoimiin. Espresson voi valmistaa myös perinteisellä ja edullisella mutteripannulla.

Siinä missä espresso sopii mustan kahvin ystäville, ranskalainen maitokahvi, cappuccino ja caffé latte miellyttävät niitä, jotka ovat tottuneet juomaan kahvinsa maidon kanssa. Café au lait valmistetaan lisäämällä kahviin puolet höyryävää maitoa, ja se asetetaan tarjolle isossa, kulhomaisessa kupissa. Caffè latte tarjoillaan perinteisesti korkeassa lasissa. Jos laseille etsii laadukasta, kotimaista vaihtoehtoa, ovat Kermansaven korkeat, beigenväriset Neilikka-mukit onnistunut valinta.

Pressopannu – avain hyvään kahviin

Pressopannu sopii etenkin tumman, ranskalaispaahtoisen kahvin valmistamiseen. Konepestävällä La cafetiere wave -kahvikannulla saa valmistettua litran pressokahvia kerralla. Pannu löytyy esimerkiksi Anttila Kodin Ykkösen valikoimista.

Pressopannulla kahvin valmistus aloitetaan lämmittämällä pannu kuumalla vedellä. Vesi kaadetaan pois, minkä jälkeen astiaan annostellaan noin seitsemän grammaa kahvia kupillista kohti. Päälle kaadetaan kuuma vesi ja seos sekoitetaan huolellisesti. Kahvin annetaan levätä kannen alla muutaman minuutin ajan ennen kuin mäntä lasketaan hitaasti alas. Pauligin Parisien-kahvisekoitus on hyvä valinta pressopannun käyttäjälle ja tummapaahtoisen kahvin ystävälle.

Kermakot ja sokerikot mukien seuraksi

Maitoa ei tarvitse aina kantaa pöytään tylsässä purkissa. Esimerkiksi Pentikin Sara-sarjan tilava, puolen litran kaadin sopii hyvin maidon tarjoilemiseen. Tammikuusta 2010 alkaen sitä saa myös ruskeansävyisenä.

Sagaformin Meeting-sarjan vaalea sokerikko ja kermakko ovat tyylikäs valinta esimerkiksi työpaikan kokoushuoneeseen. Kahvipöydän viimeistely onnistuu myös edullisesti esimerkiksi Hobby Hallin Raku-sokeriastialla ja kermakolla.

Aromeja monessa muodossa

Suurin osa Suomessa kulutetusta kahvista on edelleen suodatinkahvia, jonka valikoima on parissa kymmenessä vuodessa monipuolistunut. Tarjolla on niin espressoja kuin alkuperämaakahveja, kuten esimerkiksi Pauligin Colombia Luomu, jossa on pehmeästi pähkinään taittuva maku.

Valmiiden jauhatusten rinnalle on tullut myös kokonaisia, paahdettuja kahvipapuja, joista voi tehdä tuoreen jauhatuksen silloin kun itselle parhaiten sopii. Kahvipavut saa kätevästi jauhettua esimerkiksi DeLonghi- tai Peugeot-kahvimyllyillä.

Moccamasterin CD 35 -kahvinkeitin on varma valinta perinteisen suodatinkahvin valmistamiseen. Iloisuutta keittiöön tuo Kenwoodin kMix -kahvinkeitin, joka erottuu muista hauskalla muodollaan. Kompaktia laitetta myyvät muun muassa Hobby Hall ja Anttila Kodin Ykkönen.

Kahvin säilytykseen sopivat esimerkiksi Pentikin Ruutu-peltiastiat ja keraamiset Kokki-säilytysrasiat. Ne miellyttävät klassista tyyliä suosivan sisustajan lisäksi myös country-henkisen sisustajan silmää.

Kahvia, kiireettä

Kahvin maku riippuu valmistustavoista, paahdon tummuusasteesta, sekoitusten koostumuksesta ja veden laadusta. Pahin kahvin pilaaja on kuitenkin kiire.

Kiinnostus eri maiden kahvikulttuureja kohtaan onkin ollut lahja suomalaiselle kahvinystävälle. Sen ansiosta kahvikissat voivat nauttia suosikkijuomastaan kiireettömästi hyvällä omalla tunnolla.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Pentik, Pellini / Proport-Trading, Sagaform, Hobby Hall, Gustav Paulig ja Iittala Group

Lue myös:

    Uusimmat