Kiinteistön ostaminen

Omakotitalon osto poikkeaa huomattavasti asunto-osakkeiden ostamisesta. Kyseessä on kiinteistökauppa, jota lainsäädännössä säätelee maakaari. Maakaari sisältää säännökset esimerkiksi ostajan ja myyjän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Kiinteistönomistajalla on oma tupa ja aika pitkälle oma lupakin. Vastapainona hänen on hoidettava kiinteistöä oma-aloitteisesti sekä osattava varata rahaa säännöllisesti toistuviin kuluihin. Kiinteistönomistajaa koskevat lisäksi lukuisat säännökset jätehuollon järjestämisestä piha-aidan värin valintaan.

Varainsiirtovero ja lainhuuto

Myös kiinteistön ostajan on maksettava varainsiirtovero, joka on 4 % eli selvästi korkeampi kuin asunto-osaketta ostettaessa (1,6 %). Varainsiirtovero on oma-aloitteisesti maksettava ennen lainhuudon, eli kiinteistön omistajan muutoksen tekemistä rekisteriin. Jos on sovittu muusta kuin rahamääräisestä vastikkeesta, on sen arvosta hankittava veroviraston lausunto. Lainhuutoa ei myönnetä, jos varainsiirtovero on maksamatta.

Lainhuutoa ja kiinteistön kirjaamista on haettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa luovutussopimuksen tekemisestä. Jollei lainhuutoa tai kirjaamista haeta määräajassa, veroa korotetaan 20 prosentilla jokaiselta alkavalta kuudelta kuukaudelta. Veronkorotus on enintään 100 % eli varainsiirtoveron voi joutua maksamaan kaksinkertaisena. Jos saannolle ei tarvitse hakea lainhuutoa tai kirjaamista, varainsiirtovero on kuitenkin maksettava kuuden kuukauden kuluessa luovutussopimuksen tekemisestä.

Kuntoarvio

Kuntoarvion tekeminen edeltää yleensä omakotikiinteistön kauppaa. Sen voi teettää myyjä, ostaja tai kummatkin yhdessä. Kuntoarvion tekijää valittaessa on ehdottomasti otettava selvää tekijän maineesta ja kokemuksesta. On myös muistettava, ettei tarkastuksen tekijällä ole vastuuta muusta kuin tarkastuksen suorittamisesta. Vain äärimmäisen raskauttavissa tapauksissa hänellä on vastuu väärien tulosten ja tarkastuskertomusten mahdollisesti aiheuttamista huomattavistakin vahingoista.

Asiakirjat

Kiinteistökauppaan liittyviä asiakirjoja ovat esimerkiksi

– Rasitustodistukset (kiinteistörekisteri)

– Panttikirjat

– Ote lainhuutorekisteristä (lainhuutotodistus). Tästä käy ilmi, onko myyjällä oikeus myydä

kiinteistö.

– Kiinteistörekisterikartta

– Alueen kaavat

Lähde: oikeus.fi

Lue myös:

    Uusimmat