Kiinnostaako etelän lomaosake? Näin varot huijareita

Kukapa ei haaveilisi omasta paikasta auringossa? Eräs tapa saada oma lomapaikka etelän lämpöön, on hankkia lomaosake. Valitettavasti huijareiden määrä on kuitenkin lisääntynyt lomaosakemarkkinoilla, joten lomaosaketta kaipaavan on syytä olla hyvin tarkka mistä ja keneltä sitä hankkii.

Huijareiden määrä on ollut kasvussa erityisesti suosituissa etelän kohteissa. Myös matkatoimisto Tjäreborg varoittaa esimerkiksi Tenerifalle lähtijöitä Timeshare-lomaosakehuijareista. Markkinoilla toimii monta laillista ja hyvätapaista toimijaa, joten ole tarkkana, ettet joudu huijareiden kynsiin.

Moni matkailija on huomannut, että lomakohteessa kohtelias, suomea puhuva nuori on halunnut tehdä gallupia lomailusta, ja tarjonnut heille esimerkiksi ilmaista arpalippua, jolla voittaa joka kerta.

Euroopan kuluttajakeskus kehottaa harkitsemaan tarkkaan haluatko lähteä mukaan lunastamaan palkintoa - perillä saattaa odottaa useita tunteja kestävä lomaosakkeen tai -klubin esittely ja myyntiyritys. Lisäksi moni matkailija tuntee tulleensa painostetuksi ostamaan osakkeen.

Lomaosake vai lomaklubi?

Lomaosakkeesta eli aikaosuusasunnosta (englanniksi timeshare) on kyse silloin, kun hankitaan vuotuinen käyttöoikeus yhteen tai useampaan kiinteistöön määrätyksi, vähintään viikon pituiseksi kaudeksi ja sopimuksen kesto on vähintään kolme vuotta.

Perinteisten lomaosakkeiden lisäksi tarjolla on lomaklubijäsenyyksiä, joiden ostaja ei osta käyttöoikeutta tiettyyn kohteeseen esim. viikoksi vuosittain (lomaklubi), vaan hän ostaa jäsenyyden, jonka ehdot ja kesto vaihtelevat, varoittaa Kuluttajavirasto. Jakson aikana jäsenellä on mahdollisuus käyttää klubin tarjoamia lomakohteita ja oheispalveluja.

Useimmissa EU-maissa on otettu käytäntöön aikaosuuslainsäädäntö, joka koskee vähintään kolmen vuoden pituisia sopimuksia. Lain mukaan sinulla on 10 päivän harkinta-aika, jonka kuluessa myyjä ei saa veloittaa sinulta mitään maksuja, matkatoimisto Tjäreborg muistuttaa.

Mikäli myyjä puhuu kolmea vuotta lyhyemmästä ajasta, kannattaa olla erityisen varovainen. Tällöin on kyse lomaklubin jäsenyydestä, jota aikaosuuslainsäädäntö ei välttämättä kata, eikä turvana ole peruutusoikeutta.

Matkatoimisto Tjäreborgin muistilista lomaosakkeesta tai klubista kiinnostuneelle:

• Lue sopimuspaperit huolellisesti läpi. Sinulla on oikeus saada kaikki tiedot kirjallisena ja omalla kielelläsi.

• Selvitä kaikki lomaosakkeen tai -klubin käytön kustannukset (alkusijoitus, käyttövastike, vuosittainen jäsenmaksu, lentomatkat jne.).

• Lomaosakkeen jälleenmyyntiarvo vastaa harvoin lähtöhintaa ja joitakin klubijäsenyyksiä voi olla vaikea saada myytyä lainkaan. Älä usko myyjän lupauksia hyvistä jälleenmyyntimahdollisuuksista.

• Myyjällä on velvollisuus ilmoittaa sinulle harkinta-ajasta. Mikäli hän ei mainitse asiasta lainkaan, häneen ei kannata sinisilmäisesti luottaa.

• Ole tarkkana, mikäli myyjä sopimuspuheissaan viittaa muiden kuin sopimusmaiden lainsäädäntöön.

• Pyydä harkinta-aikaa ennen kuin allekirjoitat sopimukset!

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat