Kiinan historialliset ohjusiskut Japanin vesille – mitä Kiina oikein yrittää näyttää? "Japani on ollut haluton puhumaan"

Kiina ampui ohjuksia Japanin talousvyöhykkeelle – mistä on kyse? 4:42
Japaniin erikoistunut toimittaja Jani Rolamo antaa arvionsa siitä, mitä Kiina yritti iskullaan todistella.

Kiina aloitti massiiviset sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä todennäköisesti protestoidakseen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailua Taiwanissa.

Taiwan on itsehallinnollinen saari, mutta Kiina katsoo sen olevan osa Kiinaa. Kiinan sotaharjoituksessa ampumista ohjuksista viisi osui Japanin hallinnolliselle merialueelle, mistä heräsi mekkala. Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi kuvaili ohjusiskun olevan historiallinen.

Japaniin erikoistunut toimittaja Jani Rolamo kertoo arvionsa tapauksesta.

– Puolustusministeri Nobuo Kishi kommentoi, että tämä on vakava ongelma ja uhka maan ja kansalaisten turvallisuudelle sekä tietenkin tuomitsi nämä iskut jyrkästi. Lisäksi Japanin ulkoministeriö on jo ollut yhteydessä Kiinan suurlähetystöön ja vaatinut sotaharjoitusten välitöntä keskeyttämistä.

Vaikka isku liittyykin Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa, Rolamo huomauttaa, ettei Taiwan ole ainoa ongelmallinen alue Kiinan lähellä. Myös Japanin ja Kiinan välit ovat varsin viileät.

– Maiden välit ovat olleet hyvin myrskyisät. Toisen maailmansodan aikaiset haavat edelleen hiertävät maiden välejä. Kiina on hyvin kärkkäästi muistutellut Japania maan tekemistä sotarikoksista ja vaatinut niistä korvauksia, tunnustamista ja selvittämistä. Japani on ollut haluton puhumaan niistä tai myöntämään niitä.

Tämän lisäksi maat ovat kiistelleet tietyistä saarista. Taiwanin lähellä – hyvin lähellä paikkaa jonne ohjukset nyt putosivat – sijaitsee pieni saariryhmä, jonka omistusoikeudesta maat ovat kiistelleet.

– 2012 Japanin valtio osti saaret japanilaiselta yksityishenkilöltä ja ikään kuin kansallisti näiden saarten omistuksen. Tämä oli Kiinalle iso paikka. Kiinassa järjestettiin paljon Japanin vastaisia mielenosoituksia, tuhottiin liikkeitä ja tuhottiin japanilaisia autoja.

Rolamo ei usko, että Kiina yritti iskullaan pullistella vertauskuvallisia lihaksiaan vain Japanille

– Ei Kiina yritä tässä näyttää mitään erityisesti vain Taiwania tai Yhdysvaltoja kohtaan. Kiina yrittää näyttää yleisesti ottaen, että he ovat tällä alueella se suurin voima.

Lue myös:

    Uusimmat