Puolustusministeri: Kiinan ohjukset osuneet Japanin talousvyöhykkeelle ensimmäistä kertaa historiassa – Kiinalta Japanille tiukka vastaus Taiwan-kritiikkiin

Kiina ampui ohjuksia Japanin talousvyöhykkeelle – mistä on kyse? 4:42
Kiina ampui ohjuksia Japanin talousvyöhykkeelle – mistä on kyse?

Kiinan sotaharjoituksessa ampumista ohjuksista viisi on osunut Japanin hallinnolliselle merialueelle, kertoo Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Ministerin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiinan ampumat ohjukset ovat osuneet Japanin talousvyöhykkeelle. Ohjukset ovat osuneet mereen. Japanin talousvyöhyke ulottuu 200 meripeninkulman, eli 370 kilometrin päähän rannikosta. Talousvyöhyke on valtion aluevesiä laajempi alue.

Mainichi Shimbun -lehti kertoo, että lähimmäksi Japanin maa-alueita pudonnut ohjus osui 80 kilometriä luoteeseen Yonaguni-saarelta, joka on Japanin läntisin saari.

Puolustusministerin mukaan Japani on tehnyt tapauksesta valituksen diplomaattiensa kautta.

Japanilaisen Asahi Shimbun -lehden mukaan maan varaulkoministeri sanoi soittaneensa Kiinan suurlähetystöön, tuominneensa jyrkästi ohjuslaukaisut ja vaatineensa harjoitusten välitöntä keskeyttämistä.

Lehti kertoo, että Japanin ulkoministeri Yoshimasa Hayashin oli määrä tavata Kiinan ulkoministeri Wang Yi aiemmin tänään ASEAN (Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö) kokouksessa Kambodzassa. Japanin ulkoministeriön mukaan Kiina oli kuitenkin pyytänyt tapaamisen peruuttamista.

"Syytökset loukkaavat Kiinan suvereniteettiä"

Kiinan ulkoministeriön lausunnon mukaan "Japani on yhdessä G7-maiden kanssa esittänyt Kiinaa kritisoivia lausuntoja Kiinan sotaharjoituksiin liittyen Taiwanissa. 

Lausunnon mukaan Kiina kokee Yhdysvaltain ja Japanin näkemysten "loukkaavan Kiinan suvereniteettia" ja kiinalaisten olevan erittäin tyytymättömiä.

– Japanilla on Taiwan-kysymykseen liittyen raskaita syntejä (sotahistoriaan viitaten), joten sillä ei ole asiaan mitään sananvaltaa, lausunnossa sanottiin Asahi Shimbunin mukaan.

Japani miehitti Taiwania toisen maailmansodan aikana. Kiinan ja Japanin välejä hiertävät edelleen sodanaikainen miehitys sekä Japanin sotarikokset, joita Japani ei Kiinan mielestä ole vieläkään tunnustanut riittävän laajasti.

Lisäksi Taiwanin lähistöllä sijaitsevista Senkaku-saarten (Kiinaksi Diaoyu-saaret) omistuksesta on ollut kiistaa, ja se on hiertänyt maiden välejä. Saarten lähistölle pudonneet ohjukset saattavatkin olla poliittinen viesti Japanille.

Pelosi saapui Japaniin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosi on saapunut Japaniin, joka on hänen Aasian-matkansa viimeinen etappi. Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät, kuinka Pelosia kuljettanut kone laskeutui Tokiossa sijaitsevaan ilmavoimien tukikohtaan.

Etelä-Koreasta Japaniin saapuneesta Pelosista tuli tällä viikolla korkea-arvoisin Yhdysvaltain virkamies, joka on vieraillut Taiwanissa 25 vuoteen. Pelosin on määrä tavata Japanin pääministeri Fumio Kishida huomenna.



Lue myös:

    Uusimmat