Kiinan GP:n lehdistökatsaus: Schumin mestariteos

Michael Schumacherin voitto Kiinan GP:ssä nousee varmasti hänen menestyksekkään uransa hienoimpien voittojen joukkoon. Tosin italialaisen Il Giornale -lehden mielestä Schumi on saavuttanut niin paljon, että yksittäiset GP-voitot tai edes mahdollinen kahdeksas maailmanmestaruus eivät enää merkitse mitään.

- Urheilumaailma vaikenee täydellisen mestarin Michael Schumacherin edessä. Saksalaiskuljettajan uusin saavutus ei kasvata hänen myyttiään, koska kyseessä on vain yksi GP-voitto lisää muiden jatkoksi. Miten tahansa kaikki päättyykään, meidän on kuitenkin tunnustettava, miten suurenmoinen mies hän onkaan pystyessään lopettamaan uransa aivan huipulla. Vaikea päätös tietää luopumista tuloista, menestyksestä, suosiosta. Samanlainen ajoitus on onnistunut vain harvoilta urheilijoilta, Il Giornale muistutti.

Ferrari ja Michael Schumacher saivat "täydellisestä" kilpailusta arvosanaksi täyden kympin.

- Eläkepäiviesi lähestyessä tulee välillä vitsailtua, että mitä jos Räikkönen ei saapuisikaan ja Ferrari haluaisi nuorentumisen sijaan vanhentua kanssasi.

Kimi Räikkösen ja McLaren-tallin suoritusta lehti arvioi yhteisellä arvosanalla 5.

- Ferrari toivoo, että kiistattoman lahjakkuutensa mukana Räikkönen ei tuo Maranelloon yhtä kiistatonta epäonneaan. Ilman moottoririkkoa hän olisi voinut voittaa, Il Giornale uskoi.

Muutkaan italialaislehdet eivät säästelleet adjektiiveja kuvaillessaan Schumin ajoa.

- Mestariteos Kiinassa nosti Michael Schumacherin Fernando Alonson rinnalle MM-sarjan kärkeen. Takaa-ajo, huikea ohitus ja täydellinen Ferrari veivät saksalaisen voittoon, totesi Corriere della Sera.

- Schumacher, yhä tarunhohtoisempi. Ainutlaatuinen Michael nousee voittoon Kiinassa ja kipuaa Alonson rinnalle MM-sarjassa, hehkutti Corriere dello Sport etusivullaan.

Saksalaiselta Bild-lehdeltä olivat loppua sanat kesken.

- Tätä miestä ei yksinkertaisesti voi kuvailla superlatiiveilla. Bild yrittää kuitenkin: Schumisupermegaturbogeilgöttlichgigagalaktisch!

- Näin hän näyttää maailmalle, kuka on paras. Alonso epäonnistuu! Briatoren turpa kiinni! Fisichella murenee!

Täydelliset jäähyväiset

Kiinalainen People's Daily iloitsi siitä, että Kiinan osakilpailu ei jäänyt tahraksi Schumin uralla. Kaksi edellistä osakilpailua Shanghain radalla olivat nimittäin sujuneet saksalaiselta surkeasti

- Michael Schumacher hyvästeli Shanghain kansainvälisen moottoriradan täydellisellä tavalla. Tunteikkaan voiton ottanut Schumacher oli tapahtumarikkaan päivän tähti.

Englantilainen The Guardian löysi symboliikkaa palkintopalliseremonian tapahtumista.

- Fernando Alonso kumartui palkintopallilla pudottamaan perinteiseen tapaan magnum-pullon samppanjaa uskollisille Renault-mekaanikoilleen. Valitettavasti mekaanikko epäonnistui kopissa ja pullo hajosi nolosti varikkosuoralle. Sekunteja myöhemmin uransa 91. GP-voittoa juhlinut Michael Schumacher teki saman tempun ja Ferrari-kollega koppasi pullon tyylikkään varmasti. Jollakin tavalla tämä pieni sattumus kuvasi päivää, jona Alonson olisi pitänyt tarjoilla Renault'lle ylivoimainen voitto, joka kuitenkin karkasi hänen käsistään epäonnisen tapahtumaketjun ja puhtaan huonon onnen takia.

The Timesin mielestä Alonson keinot Schumin lyömiseen alkavat käydä vähiin.

- Fernando Alonso mahtaa miettiä, mitä hänen pitäisi tehdä pysäyttääkseen Michael Schumacher. Ehkäpä draculamainen isku sydämen läpi voisi tehdä sen, koska vaikka saksalaisen seitsenkertaisen maailmanmestarin uralla on jäljellä vain kaksi kilpailua, ajaa hän yhtä suudella intohimolla, vauhdilla ja päättäväisyydellä kuin aina ennenkin.

Tekniseen vikaan keskeyttänyt Räikkönen sai The Timesilta kehuja.

- Kilpailun alussa nähtiin myös Kimi Räikkösen vaikuttava näytös vaistonvaraisesta ajosta. Lentävä suomalainen korvaa Schumacherin Ferrarilla ensi kaudella. Räikkönen raivasi tiensä McLaren-autolla viidennestä lähtöruudusta Alonson perään toiseksi Honda-kuljettajien Jenson Buttonin ja Rubens Barrichellon kustannuksella. Mutta kovin tuttu näky oli se, että auto petti Räikkösen. Moottorin kaasumekanismin rikkoutuminen kierroksella 19 pakotti hänet keskeyttämään kuudennen kerran tällä kaudella, jonka aikana hän ei ole vielä voittoihin yltänyt.

"Renault vei Alonsolta voiton"

Espanjalainen AS-urheilulehti oli katkera Alonson Renault-tallille virheistä, jotka maksoivat lehden mielestä voiton ja ehkä myös maailmanmestaruuden.

- Renault vei Alonsolta voiton. Ensimmäinen virhe tapahtui eturenkaiden vaihdossa. Toinen virhe oli se, että Giancarlo Fisichella sai ohittaa hänet. Kolmas moka tapahtui viimeisessä renkaanvaihdossa.

AS vihjaili jopa, että Renault ei edes haluaisi McLarenille siirtyvän Alonson voittavan maailmanmestaruutta.

- Jos joku on pohtinut sitä, haluaako ranskalaistalli ennemmin auttaa MM-sarjan kärkikuljettajaa vai voittaa valmistajien maailmanmestaruuden, tallin reaktiot Kiinan GP:n ratkaisuhetkillä antavat aiheen epäillä, että kaikkein vähiten he haluavat numeron 1 karkaavan McLarenille.

AS ihmetteli etenkin sitä, että rengashuolien kanssa painiskellut Alonso ei siinä vaiheessa saanut riittävää tukea tallitoveriltaan. Fisichella ja Schumi ajoivat Alonson johdon kiinni, ohittivat espanjalaisen ja menivät menojaan.

- Felipe Massa ei olisi koskaan pyytänyt ohittaa Michaelia. Tilanne on sama, kuin jos pyöräilytallin kapteeni on vaikeuksissa ja hänen apuajajansa iskee keskellä nousua vetäen mukanaan pahimman kilpailijan. Joukkuetoverille isku on lamauttava. Renault jätti jälleen kerran Alonson ilman suojaa, AS syytti.

Teksti: Lauri Ouvinen 2.10.2006

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat