Kiina päästää enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki kehittyneet maat yhteensä, väittää tuore raportti

8:33
Ympäristöministeri kertoo: Tällaiset ovat Suoment ilmastotavoitteet.

Kiina päästää enemmän kasvihuonekaasuja kuin koko muu kehittynyt maailma yhteensä, väittää tuore raportti. 

Riippumattoman Rhodium Groupin raportin mukaan Kiina tuotti yli neljänneksen maailman kasvihuonekaasuista vuonna 2019. Maan päästöt ovat yli kolminkertaistuneet viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. 

Toiseksi eniten päästöjä tuli Yhdysvalloista, jonka osuus oli 11 prosenttia. Kolmantena oli Intia 6,6 prosentin osuudella.  

27 EU-maasta syntyi 6,4 prosenttia kasvihuonekaasuista.  

Tutkijoiden mukaan, jos Kiina ja Yhdysvallat eivät löydä sopua ilmastotoimista, ilmaston vaarallista muuttumista on hankala estää.  

Aasian jättimaa ei kuitenkaan ole päästöissä kärjessä, jos niitä mitataan yhtä henkilöä kohden. Yhdysvalloissa yhtä henkilöä kohden syntyi yli 17 tonnia kasvihuonekaasuja vuodessa, Kiinassa lukema on noin kymmenen tonnia.  

Toteutuuko päästötavoite?

Kiina on kertonut aikomuksestaan olla hiilineutraali vuonna 2060. Päästöpiikkiä odotetaan maassa vuodeksi 2030, jonka jälkeen ne lähtisivät laskuun.  

Maan presidentti Xi Jinping toisti asian Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin järjestämässä ilmastokokouksessa.  

– Tämä merkittävä strateginen päätös on tehty vastuuntunnostamme rakentaa yhteisöä, jolla on yhteinen tulevaisuus, ja varmistaa kestävä kehitys Kiinassa, Xi lausui. 

Kiina on kuitenkin edelleen riippuvainen fossiilisesta hiilivoimasta. Maassa pyörii yli puolet maailman hiilivoimaloista, noin tuhat kappaletta.  

Biden on puolestaan ilmoittanut kaksinkertaistavansa Yhdysvaltain päästövähennystavoitteen. Nyt pyrkimyksenä on leikata kasvihuonekaasupäästöjä 50–52 prosenttia vuoden 2005 tasolta.

Katso myös video: Ilmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja:

2:07


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja