Kierrätä kynttilänjämät– näin teet niistä uusia kynttilöitä

Pimeään vuodenaikaan tulee poltettua kynttilöitä oikein urakalla. Kynttilöitä kuluu, mutta niitä on helppo tehdä myös itsekin.

Kynttilöitä ei ole koskaan turvallista polttaa ihan loppuun asti, joten kynttilästä jää aina vähän jäljelle. Kynttilänjämät kannattaa säästää ja kierrättää ne valamalla niistä uusia kynttilöitä. Kerää siis kynttilännysät talteen ja tee itse kynttilöitä vaikka lahjaksi.

Tarvitset

Ruokaöljyä

Kattilan ja vesihaudekattilan

Kynttilän jämiä tai kynttilämassaa

Sydänlankaa

Kuumaa kestäviä muotteja, esimerkiksi maitotölkkejä

Grillitikun

Tulitikkuja tai lämpökynttilän pohjaan jääviä metalliympyröitä

Tee näin

Valmistele muotti öljyämällä se ruokaöljyllä. Öljytystä muotista kynttilä irtoaa valmiina helpommin. Tee kertakäyttöisen muotin pohjaan pieni reikä esimerkiksi parsinneulalla. Pujota sydänlanka reijän läpi ja tee solmu nurjalle.

Jos teet kynttilän astiaan, jota ei irroteta kynttilän päältä, sido sydänlanka lyhennetyn tulitikun ympärille. Tai pujota sydänlanka lämpökynttilän metallisen ympyrän reijästä.

Solmi sydänlangan toinen pää grillitikun keskelle, kiristä lanka kireälle kierittämällä sitä tikun ympärille. 

Sulata kynttilänjämiä tai kynttilämassaa vesihauteessa teräskattilassa. Sulatuskattilaksi sopii hyvin jo käytöstä poistettu emali- tai alumiinikattila. Poimi vanhat sydänlanganjämät massasta erilleen pinseteillä. Parhaimman tuloksen saat käyttämällä vain yhdenvärisiä kynttilänjämiä.

Annostele sulaa massaa kauhalla muotteihin ensin vain pohjalle siten, että saat sydänlangan asettumaan oikeaan kohtaan, anna jähmettyä. Kiristä ja suorista sydänlanka suoraksi.

Lisää massaa siten, että muotin yläreunaan jää noin 2 cm. Anna massan jähmettyä noin puoli tuntia. 

Sydänlangan viereen jää usein ilmakuplia. Täytä kolot ja muotti täyteen sulalla massalla. Anna kynttilöiden jähmettyä seuraavaan päivään. Poista muotti.

Säästä jäljelle jäänyt kynttilämassa seuraavaan kertaan.Lue myös:

    Uusimmat