KFC:n kanaprotestissa kiinniotettu Benjamin avautuu kokemastaan MTV:n haastattelussa: "Kyseessä on ylilyönti"

KFC:n avajaisissa yllättävä välikohtaus Helsingissä: Benjamin talutettiin ulos vartijoiden toimesta 1:36
Tässä on sosiaalisessa mediassa puhuttava video: Toimittaja Ina Mikkola kuvasi KFC-ravintolan avajaisissa tapahtuneen välikohtauksen – katso, mitä tilanteessa tapahtui

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin puolesta mieltään osoittaneet poistettiin torstaina Itis-kauppakeskuksesta, jossa vietettiin KFC-ravintolan avajaisia. Mielenilmauksen järjestäneet miehet kertovat nyt MTV Uutisille, miten he tilanteen kokivat.

Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla oli jo päiviä ennen KFC-ravintolan avajaisia jonottanut mystinen telttailija.

Kun ravintolan avajaisten aika koitti torstaina aamupäivällä, teltassa majaillut henkilö paljasti oikean asiansa. Benjamin Pitkänen ei suinkaan jonottanut ilmaisten kanojen toivossa, vaan kertoakseen huolensa eläinten oikeuksista.

– Kamerat pauhasivat kaikilla ja aloitin puheen, jonka olin valmistellut isoveljeni kanssa. Sen sanoma oli tiivistettynä: rakkaus voittaa, Pitkänen kertoo MTV Uutisille.

Puhetta Itiksen kauppakeskuksen käytävällä pitäneen Pitkäsen tueksi tulivat hänen veljensä Toomas Pitkänen sekä ystävänsä Otso Väärämäki.

Parikymppiset pääkaupunkiseudulla asuvat miehet kuuluvat eläinoikeuksien puolesta kampanjoivaan Viral Vegans -nimiseen yhteisöön.

Järjestyksenvalvojat puuttuivat nopeasti

Paikalla olleen toimittajan Ina Mikkolankuvaamalla videolla näkyy, että Securitaksen järjestyksenvalvojat puuttuivat miesten tempaukseen pikaisesti. Poistumisaikaa oli Pitkäsen mukaan 5–10 sekuntia.

– Voi kysyä, onko se tarpeeksi paljon aikaa, jos minäkin olen ollut puheen pauhussa. Onko oikeus poistaa näin nopealla varoitusajalla? Tätä selvitetään, paljon on kysymyksiä meilläkin.

Pitkänen jatkoi puhettaan samalla, kun kolmikkoa poistettiin tiloista. Hän haluaa korostaa, että heidän mielenilmauksensa oli täysin väkivallatonta.

– Me annoimme heidän kantaa meidät pois. Emme huitoneet tai mitään muuta. Olimme täysin rauhallisia siinä mielessä, hän sanoo.

Pitkänen kritisoi sitä, että ulos saattamisen sijaan heidät vietiin suoraan kiinniottotiloihin.

– Tämä ole millään tasolla hyväksyttävää suomalaisessa oikeusvaltiossa.

Pitkäsen mukaan kiinniottotiloista poliisipartiot noutivat miehet poliisiputkaan Pasilaan, josta heidät vapautettiin torstaina illalla.

Pitkänen väittää, ettei heitä kuulusteltu missään vaiheessa poliisin tai järjestyksenvalvojien toimesta. Hänen mukaansa heille ei myöskään kerrottu tarpeeksi selkeästi perusteita kiinniottoon.

Poliisi kertoi tänään, että kiinni otettiin yhteensä neljä henkilöä. Neljäs henkilö on Pitkäsen mukaan ollut ulkopuolinen henkilö, joka ei hänen mukaansa liity Viral Vegans -yhteisön toimintaan.

Poliisi kertoi tapahtumapaikalla tekemänsä kokonaisarvion pohjalta, että aktivistien poistaminen paikalta ei olisi ollut riittävä toimi. 

– Kiinniotot tehtiin rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi, poliisi perusteli ratkaisuaan.

"Kyseessä on ylilyönti"

Pitkäsen mukaan he selvittävät nyt tapahtumakulkua lakimiehen kanssa.

– Ei tässä ole mielestämme mitään, mikä täyttäisi rikoksen tunnusmerkistöjä. Meidän näkökulmasta kyseessä on ylilyönti. Meillä on tätä juristit selvittämässä, hän kertoo.

Pitkäsen mukaan miehet eivät halua kuitenkaan ohjata tapauksen herättämää keskustelua poliisiin tai järjestyksenvalvojiin. Tärkeintä heille ovat eläinten oikeudet, joka oli tempauksen alkuperäinen tarkoituskin.

– Pienempi paha olla putkassa, jos vertaa mikä on kanan elämä. Meille on positiivista, että olemme saaneet kannustavaa vastaanottoa, Pitkänen sanoo.

– Uskon, että edessä on uusi aikakausi ja olemme herättäneet eläinten oikeudet tapetilla. Tästä ei ole paluuta.

“Jokaisella on oikeus mielipiteisiin”

KFC Suomen franchise-oikeuksien toimitusjohtajan Janne Einolan mukaan mielenilmaus ei niinkään kohdistunut ketjuun, vaan yleisesti eläintuotantoa vastaan.

– Jokaisella on oikeus mielipiteisiin ja tämä kohdistui eläintuotantoa ei KFC:tä vastaan. Aktivisteille osoitettiin paikka kauppakeskuksen ulkopuolella ilmaista asiansa, mutta he halusivat toteuttaa asiansa tällä tavalla ja saavuttivat sen tavoitteen, jonka halusivat, Einola vastasi MTV Uutisille sähköpostin välityksellä.

Toimitusjohtajan mukaan vegaaniaktivistien tempaus ei tullut ketjulle täytenä yllätyksenä. Niin ikään tilanne, jossa aktivistit poistettiin syrjemmälle vartijoiden toimesta,  hoidettiin Einolan mukaan  asiallisesti. 

– Tiesimme maanantai illasta mistä on kysymys.

– Tilanne hoidettiin asiallisesti sekä niiden oikeuksien puitteissa mitä vartijoilla on häirinnän suhteen kauppakeskuksessa, Einola toteaa.

Jonon ensimmäinen ja sinnikkäin jonottaja oli määrä palkita vuoden kanaruoilla. Koska jonossa alun perin ensimmäisenä ollut aktivisti luovutti paikkansa, myönnettiin pikaruokapalkinto seuraavalle mahdolliselle.

– Kyllä – aktivisti poistui yöllä teltastaan tunneiksi ja samaan aikaan paikalle oli tullut muita jonottajia, jotka täten saivat jonon ensimmäiset paikat itselleen. Vuoden kanoille löytyi siis uusi onnellinen voittaja, Einola kirjoittaa.

Pikaruokaravintolan näkökulmasta avajaisjuhlallisuudet ovat sujuneet hyvin ja ketjussa ollaan tyytyväisiä KFC:n Suomen toiminnan aloituksesta.

– Olemme otettuja siitä, kuinka paljon positiivista palautetta olemme saaneet tuotteestamme, henkilökuntamme loistavasta työstä sekä järjestelyistä. Toista päivää putkeen jono kiemurtelee pitkin Tallinnanaukiota, joten voimme olla tästä erittäin tyytyväisiä, Einola kiittelee.

Juttua muokattu 12.11.2021 kello 20.41: Lisätty KFC Suomen edustajan kommentit 

Lue myös:

    Uusimmat