Kevytmaito kansan kestosuosikki

Suomalainen juo päivässä keskimäärin reilun lasillisen kevytmaitoa. Vuodessa sinistä maitoa virtaa jokaisen vatsaan noin 76 litraa ja viime vuonna sen osuus oli yli puolet maitojen kulutusmääristä. Kevytmaito tuli markkinoille vuonna 1969 ja jo muutamassa vuodessa siitä tuli suosituin maitolaatu. Sen rasvapitoisuus on vuosikymmenten aikana vaihdellut 2,9 prosentin ja nykyisen puolentoista prosentin välillä. Kevytmaidon rinnalle on kirinyt viimeisten kymmenen vuoden aikana rasvaton maito. Sen kulutusosuus on yhä kasvussa ja oli viime vuonna neljännes maidoista.

Kaiken kaikkiaan nestemäisten maitovalmisteiden kulutus on laskenut hitaasti koko viime vuosikymmenen, vaikka maito onkin suosittu juoma Suomessa. Maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä jokainen kansalainen nautti viime vuonna yhteensä 190 litraa eli 5,2 desilitran päivävauhtia. Vielä 20 vuotta sitten vastaava luku oli 7,4 desilitraa. Maito ja Terveys ry:n tietojen mukaan suomalaisten vähärasvaisten ja rasvattomien maitovalmisteiden kulutus on edelleen maailman huippua.

Kermajäätelö suosituin

Vuosituhannen viimeisenä kesänä jäätelö maistui suomalaisille edellisvuotta paremmin. Kansalaiset nuoleskelivat jäätelöannoksia, tuutteja ja tötteröitä reilun 13 litran verran. Jäätelöstä yli puolet ostettiin kotipakkauksissa. Kermajäätelö on suosituinta ja kasvirasvasta tehdään vajaa neljännes syömästämme jäätelöstä.

Juustohöylät heiluivat

Viime vuonna jokainen höyläsi juustoja 17 kilon verran. Maamme juustovalikoima on kasvanut erityisesti viitenä EU-vuonna, ja kuluttajan ulottuville on tullut laaja kirjo herkuttelujuustoja sekä vähärasvaisia juustoja. Juustojen vuosikulutus kasvoikin 1990-luvulla noin kahdeksan kiloa. Meillä ylivoimaisesti suosituimmat merkit ovat edam- ja murukolotyyppiset juustot. Tuorejuustoissa raejuusto lisää suosiotaan.

Suomalaisten juustonkulutus on EU:n keskitasoa, ja esimerkiksi ranskalaiset syövät henkeä kohden juustoja 24 kiloa vuodessa ja italialaiset ja saksalaiset noin 20 kiloa per vuosi. Eteläeurooppalaiset herkuttelevat myös tuorejuustoilla, jotka meilläkin hitaasti lisäävät suosiotaan. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja