Kevyt mansikkatorttu

Onko sinulla antaa mahdollisimman vähänkalorinen murotaikina- ja piirakkataikana (suolainen ja makea) ohje? Anne

Hei! Perinteisessä muro- ja piirakkataikinassa on melko paljon rasvaa, mutta kevyempiäkin reseptejä piirakoiden pohjiin löytyy. Käy katsomassa esim. nyt maikkarin leivontanurkassani olevaa mansikkatorttua. Piirakkapohjaa saa kevennettyä esim. perunamuusilla tai raejuustolla. Tulen laittamaan sellaisenkin ohjeen lähiaikoina nettiin. Hyvää kesän jatkoa ja mukavia leivontahetkiä.

Mansikoiden aikaan mikään muu ei ole niin hyvää kuin mansikkatorttu tuoreista masnikoista. Tässä on resepti, joka ei ole rasvainen, joten sitä voi herkutella hyvällä omallatunnolla.

Lisäksi alla on muunneltu mansikkatortun resepti erityisruokavalioita varten.

Kevyt mansikkatorttu

  • 1 iso pyöreä vuoka (halkaisija n.30 cm)
  • 2 munaa
  • 1dl sokeria
  • 1dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1dl kauraleseitä
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 50 g pullomargariinia tai sulaa rasvaa

Täyte kypsälle tortulle:

  • 1dl mansikkamehua
  • 2dl mansikkasurvosta
  • n.2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • n.5dl mansikoita

Leivitykseen:

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot ja leseet, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Sekoita rasva nopeasti joukkoon. Kaada taikina voidellulle ja kauraleseillä leivitetylle piirakkavuoalle ja levitä tasaiseksi. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 min. Anna jäähtyä.

Kostuta piirakkapohja mansikkamehulla, levitä mansikkasurvos päälle. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike hyvin vaahdoksi, mausta se halutessasi vähän sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita lopuksi päälle runsaasti mansikoita.

Gluteeniton, maidoton ja laktoositon mansikkatorttu hedelmäsokerilla

  • 1 iso pyöreä vuoka (halkaisija n. 30 cm)
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl hedelmäsokeria
  • 2 dl tattarijauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 dl mansikkamehua

Täyte kypsälle tortulle:

1dl mansikkamehua

2dl mansikkasurvosta

2dl maidotonta vispautuvaa vaniljakastiketta

3-4dl mansikoita

Leivitykseen:

tattarijauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää tattarijauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää mansikkamehu. Kaada taikina voidellulle ja tattarihiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle ja levitä tasaiseksi. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 min. Anna jäähtyä.

Kostuta piirakkapohja mansikkamehulla, levitä mansikkasurvos päälle. Vatkaa maidoton vispautuvaa vaniljakastike (esim. Beneviva) vaahdoksi tortulle. Laita lopuksi päälle runsaasti mansikoita.

Gluteeniton, maidoton ja laktoositon mansikkatorttu hedelmäsokerilla vaikuttaa hyvältä, mutta kuinka tuollaisesta leivonnaisesta ja muistakin voi korvata kananmunan? Erja

Hei! Voit korvata mansikkatortun kananmunat omenasoseella tai omenahillolla, n. 150 g eli 1½ dl sosetta korvaa 2 munaa resepteissä. Mikäli sose on hyvin löysää, voit lisätä taikinaan 1 rkl maissi, peruna- tai soijajauhoja. Omenasosepohjaan tehdyn tortun rakenne on hieman erilainen, mutta mielestäni ihan toimiva. Banaanisurvostakin voit kokeilla; sitä en ole itse testannut, mutta uskoisin senkin toimivan.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat