Mainos

Kevät tuli jo - siitepölyä ilmassa

Siitepölykausi on alkanut Etelä- ja Lounais-Suomessa. Ilmassa on jo pähkinäpensaiden siitepölyä.

Siitepölyä on tällä hetkellä lämpimillä alueilla. Näiden alueiden lähistöllä asustavat allergikot voivat oirehtia jo näin varhaisessa vaiheessa. Pähkinäpensaan lisäksi myös lepän siitepölyä odotetaan muutaman viikon sisällä. Siitepölyt voivat tunnetusti myös kulkeutua kauempaa tuulten mukana.

Astma- ja allergialiiton allergianeuvoja ja koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaan mukaan allergialääkitys kannattaa aloittaa nyt pahempien oireiden ennakoimiseksi.

– Siitepölyallergiaa lääkitään ensisijaisesti antihistamiinitableteilla. Oireiden mukaan voi käyttää myös silmätippoja ja kortisonipohjaista nenäsuihketta, ohjeistaa Vuorenmaa.

Siitepölytiedotteita ovat julkaisseet Astma- ja allergialiiton lisäksi Turun yliopisto. Tutkimusavustaja Sanna Pätsin mukaan seuraavaksi on koivun kukinta-aika.

– Siitepölyn aikainen esiintyminen on leudon talven tulosta. Jos takatalvi yllättää, kukinta keskeytyy. Kevät näyttää etenevän myös pohjoiseen päin, kertoo Pätsi.

Siitepölymäärät ovat kuitenkin vielä vähäiset. Mikäli säät jatkuvat lämpiminä, pähkinäpensaan ja lepän kukinta voi alkaa myös muualla etelässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.