Keskustanuoret: Seksityöstä kantava elinkeino maaseudulle

Lifestyle 1:44
Seksityöntekijöiden oikeuksia polkeva lainsäädäntö näkyy käytännön elämässä esimerkiksi ongelmina työtilan tai jopa kodin vuokraamisessa. Haastattelussa Riikka Pöntinen ja Isa Häkkinen.

Puolueiden nuorisojärjestöjen yhtenä tehtävänä on ravistella, ja kenties juuri siksi keskustanuorilta kuultiin sunnuntaina räväkkä kannanotto näivettyvän maaseudun pelastamiseksi.

"Seksityöstä maaseudun kantava elinkeino" linjasimme juuri valtuuskunnassa, keskustanuorten X-tilillä kerrottiin.

Keskustan nuorisojärjestö on parhaillaan koolla Kouvolassa, jossa nuorten X-tilin mukaan on käyty "vahvaa keskustelua isänmaallisuudesta ja kotiseuturakkaudesta."

Viesti seksityöstä on saanut ristiriitaista palautetta. Osa vastaajista ihmettelee, minkä päihteiden vaikutuksen alaisena viesti on kirjoitettu, osa puolestaan kiittää viestistä ja muistuttaa, että maaseudulla on paljon poikamiehiä sekä tyhjillään olevia isoja tiloja.

Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio kirjoittaa omassa jaossaan, että muotoilussa on vähän pilkettä silmäkulmassa, mutta itse asia on painava. Hänen mielestään on järkyttävää, että vapaasta tahdosta tapahtuva seksityön tekeminen tehdään lainsäädännöllä turvattomaksi ja vaikeaksi.

– Itse asiassa meiltä on tullut muutama kuukausi sitten Kokoomusnuorten kanssa yhteinen kannanotto, jossa me allekirjoitimme tämän kansalaisaloitteen, kertoo Tapio STT:lle.

Tapion mukaan nykyinen parituspykälä on ongelmallinen ja johtaa siihen, että seksipalveluiden myyjien on lähes mahdotonta järjestää työterveyshuoltoa, pankkipalveluja tai toimitilojen vuokraamista.

Tällä hetkellä seksityö on Suomessa sallittua, jos se tapahtuu täysi-ikäisten henkilöiden kesken, täysin vapaaehtoisesti ja yksityisissä tiloissa. Seksin ostaminen on laissa kiellettyä parittajan avulla toimivalta seksinmyyjältä tai ihmiskaupan uhrilta sekä alle 18-vuotiaalta. Todellisuudessa seksityötä rajoitetaan lailla monin tavoin, mikä tekee alasta osittain laitonta.

Hyväksyttiin yksimielisesti

Nyt seksityön nostaminen muiden elinkeinojen joukkoon otettiin Keskustanuorten poliittiseksi linjaksi Pohjois-Pohjanmaan keskustanuorten aloitteen pohjalta.

Aloite seksityöstä hyväksyttiin valtuuskunnassa yksimielisesti. Valtuuskunta on Keskustanuorten valtakunnallinen kevätkokous, johon järjestöt voivat tuoda omia aloitteitaan.

Tapio kertoo, että keskustelua käytiin linjauksen otsikoinnista.

– Sehän on ehkä tällainen nuorisojärjestölle ominaisen räväkkä ja vähän pilkettä silmäkulmassa mukana.

Keskustanuoret puntaroivat keskustelussaan aloitteesta ennen kaikkea maaseutukulmaa, kertoo Tapio.

Tapio perustelee muotoilua sillä, että maaseudun ihmiset ovat yksi ryhmä, jolle tällainen uusi avaus ja elinkeino voisi olla aito vaihtoehto, josta voitaisiin saada vireyttä ja elinvoimaa.

Tapion mukaan maaseutupolitiikassa on totta kai suurempia ja keskeisempiä ongelmia, mutta Keskustanuoret haluaa kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen.

– Maaseudulla erityisesti on tällaista innovointikykyä ja aktiivisuutta.

Tapio uskoo, että nuorisojärjestön linjauksesta herää keskustelua emopuolueessa. Hän näkee, että se on paikallaan.

– Harmillisen vähän ehkä tämä kansalaisaloite ja tämä ydinongelma, jota tässä kuitenkin nostetaan esille, on saanut näkyvyyttä tähän mennessä.

Kannanotosta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat