Keskituloinen palkansaaja osallistuu kovalla panoksella kuntien rahapulan maksuun

Asuinkunnasta riippuen keskituloisen pariskunnan verotuksessa voi olla useiden tuhansien eurojen eroja.

Sata suomalaista kuntaa nostaa tänä vuonna veroprosenttiaan. Tämä iskee ikävästi keskituloisiin palkansaajiin, minkä lisäksi asuinkunnan valinnalla on entistä suurempi vaikutus verotaakkaan.

– Kunnallisveroprosentit nousivat tänä vuonna kunnissa, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista, toteaa Veronmaksajien keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen tiedotteessa.

Veronmaksajien keskusliitto on laskenut esimerkkejä verotaakasta eri kunnissa. Verotaakassa ovat mukana kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut.

Vertailussa ovat puolisot, joiden palkkatulot perustuvat kokoaikaisten palkansaajien mediaanituloihin. Palkkojen mediaani on palkkajakauman keskimmäinen arvo.

Naisilla kokoaikaisten palkansaajien kuukausipalkkojen mediaani oli toissa vuonna 2 827 euroa, miehillä mediaani oli 3 398 euroa. Nämä Tilastokeskuksen luvut ovat esimerkkien perustana.

– Kauniaisissa vertailun esimerkkipuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja noin 21 908 euroa, joka on noin 4 900 euroa vähemmän kuin Halsualla, Kalluinen kertoo. Nämä kaksi kuntaa ovat kuntaverotuksen ääripäät.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänä vuonna Halsualla, 23,50 prosenttia. Se on yhden prosenttiyksikön suurempi kuin korkein kunnallinen tuloveroprosentti viime vuonna.

Alinta tuloveroprosenttia soveltaa jälleen Kauniainen. Siellä kuntaprosentti on 17,00. Kunnat voivat vapaasti päättää veroprosentistaan.

Kuntien erot revähtivät leveiksi

Verotuksen erot eivät koske vain pikkukuntia, vaan myös maakuntien keskuskaupunkien kuntaveroissa on merkittäviä eroja.

Keskuskaupungeista Mikkeli nousee tänä vuonna kireimmäksi verottajaksi. Mikkeli kiristi kunnallista tuloveroprosenttiaan peräti 1,50 prosenttiyksikköä vuodelle 2020. Ilman veroprosentin nostoa keskituloisten palkansaajapuolisoiden verotaakka olisi tänä vuonna 1 020 euroa pienempi.

Mikkelin jälkeen seuraavaksi kirein tuloverotus on Kokkolassa ja Rovaniemellä. Keveimmin verottava maakuntakeskus on Helsinki, jota seuraavat kevyimpien verottajien listalla Turku ja Jyväskylä.

Vertailun laskelmissa palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä yli 2 900 euroa enemmän kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa kuin Helsingissä.

Muita ankaria verottajakuntia ovat muun muassa Kyyjärvi, Veteli ja Savonlinna. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

Lue myös:

    Uusimmat