Kesän ulkokalusteissa ja somisteissa on tyyliä ja romantiikkaa

Helteinen ilma houkuttelee kuistille ja puutarhaan. On ulkokalusteiden aika. Tämän vuoden puutarhatrendit enteilevät romantiikan paluuta. Puukalusteissa selkeä ja linjakas muotoilu pitää pintansa. Kukat, kesäiset tekstiilit, iloiset ruukut ynnä muut hurmaavat kesäsomisteet seurailevat puutarhan kokonaistyyliä.

Puutarhakalusteiden juhlaa

Tänä kesänä ulkokalusteiden tarjonta ilahduttaa kuluttajaa monipuolisuudellaan. Puisista, muovisista ja metallisista kalusteista löytyy monenlaiseen tyyliin ja makuun sopivia vaihtoehtoja. Tarjonnan paljous näkyy myös hinnoissa. Huokeimpien tuolien ja pikkupöytien hinnat kieppuvat 20 euron korvilla. Monien valmistajien kalustesarjoista on mahdollisuus koota laajoja ryhmiä puutarhaan tai terassille. Samaan settiin kuulu usein tuolien, penkkien ja eri kokoisten pöytien lisäksi muun muassa tarjoiluvaunuja, aurinkovarjoja, puutarhakeinuja, lepotuoleja ja jakkaroita.

Suurin osa kauppojen puukalusteista on valmistettu sademetsäpuista, joita ovat muun muassa tiikki, mahonki, keruingi ja meranti. Näiden niin sanottujen kovapuisten kalusteiden hankintaa ekologisempi vaihtoehto on ostaa kotimaisista puulajeista valmistettuja kalusteita. FSC-merkityt puutarhakalusteet ovat kovapuisista kalusteista paras valinta. Merkki tarkoittaa, että puu on hankittu luontoa säästävin menetelmin ja puunhankintayhtiö on huolehtinut työntekijöidensä sosiaaliturvasta ja työturvallisuudesta.

Suoralinjaisten ja tyylikkäästi muotoiltujen puukalusteiden lisäksi tällä hetkellä ovat muodissa romantiikkaa henkivät vanhat ja kuluneet puistonpenkit, metallirunkoiset, sirot klaffituolit ja samaan tyyliin sopivat, keveät pikkupöydät. Antiikkisen ja vanhan näköiseksi käsitelty pinta kuuluu nyt myös upouusiin kalusteisiin. Nostalgisia tuntoja herättävät somat pöydät ja tuolit voi löytää myös antiikkia ja vanhoja tavaroita myyvistä liikkeistä.

Keveät klaffituolit ja -pöydät ovat viehkeitä vaihtoehtoja pienille pihamaille, kivetyille patioille tai pensaiden siimekseen runsaisiin puutarhoihin. Myös korikalusteet kuuluvat kesään. Ne ovat omiaan vaikkapa verannan tai viherhuoneen leponurkkauksessa. Muhkeat punoskalusteet ovat lisäksi komean näköisiä ulkona puiden katveessa.
Aurinkovarjo tuo helteellä helpotuksen vähäpuustoisella pihamaalla. Varjo-ostoksilla pitää aina muistaa miettiä, mikä koko vastaa parhaiten omaa tarvetta. Varjoja löytyy jättikoosta pikkuvarjoihin. Viime vuosina on ilmestynyt kauppoihin myös melko monipuolinen valikoima telttamaisia katoksia. Laajan telttakatoksen alla on mukava pitää puutarhakutsuja paahtavassakin auringossa tai vienossa kesäsateessa.

Vanhasta uutta

Pienellä vaivannäöllä saa edullisesti piristävää vaihtelua vanhoihin kalusteisiin. Esimerkiksi pinttyneet ja tylsät muovituolit voi huputtaa muodikkaista kesäkankaista ommelluilla irtopäällisillä. Irtopäällisten avulla voi muutenkin maun muuttuessa vaihtaa kätevästi tyyliä niin kuistilla, patiolla kuin puutarhassakin. Ihastuttavia yksityiskohtia päällisiin saa somistamalla niitä tereillä, kirjonnoilla, tilkuilla, nauhoilla tai vaikkapa trendikkäillä röyhelöillä.

Mittojen mukaiset istuintyynyt antavat tuoleille, penkeille, sohville ja keinuille uutta ilmettä. Myös ylelliset ja trendikkäät tyynykasat kuuluvat puutarhaan ja verannalle. Kesäkankaiden kuoseissa on nyt toisaalta herkullisia ja kirkkaita värejä, raikkaita ruutuja ja raitoja, voimakkaita ja selkeitä kuvioita, toisaalta hempeitä kukkia, kirjontoja, pastellivärejä ja pitsiä.

Yksi tehokkaimmista keinoista tehdä vanhasta uutta, on tarttua pensseliin. Uusi maali saa ihmeitä aikaan. Rohkea kokeilija maalaa itselleen uniikit puutarhakalusteet ripauksella mielikuvitusta. Pirteät vaaleanpunaiset, -siniset ja -keltaiset, heleät punaiset, turkoosit ja vihreät kesävärit löytyvät myös maaleista. Vanhan korituolinkaan maalaamista ei kannata empiä. Sen uusi elämä voi olla houkutteleva vaikkapa punakukallisena, sinipilkullisena tai valko-lilaraitaisena.

Yksityiskohdilla leikkien

Auringon kylpiessä lasisella kuistilla auvoista tunnelmaa korostavat keveät, hulmuavat verhot tai läpikuultavat kaihtimet. Kesän ihanimmat verhot syntyvät herkistä kukkakankaista, harvasidoksisesta pellavasta, keveästä puuvillabatistista, romanttisista ruusukankaista, värikkäistä painokuoseista tai pirteistä raitakankaista. Ikuisena klassikkona kesäverannan somistuksessa säilyvät mummon virkkaamat valkeat pitsikapat.

Vanhan penkin tai nojatuolin voi naamioida virkatulla, pitsisellä peitteellä tai kesäisellä saalilla. Myös puutarhatuolilla voi aurinkoisilla ilmoilla pitää värikästä huopaa kaiken varalta - ainakin viileitä kesäiltoja varten. Kevyt peite kannattaa pitää vakiovarusteena varjoisaan paikkaan ripustetussa riippumatossa päivänokosia ajatellen: unen tullessa ei peitettä jaksa enää noutaa sisältä.

Kesäiset liinat ja muut pöytätekstiilit kuuluvat puutarhaan, kuistille ja terassille. Ulos sijoitetulle pöydälle voi huoletta levittää pöytäliinan, kun liinan kulmiin ripustaa nipseillä kiinnitettävät painot. Tuuli heiluttaa iloisesti painoja, mutta liina ei pääse lentämään. Ulos voi siten kattaa parhaimmankin juhlakaluston, kun ei tarvitse pelätä pöytäliinan lennättävän kristalleja nurin.

Puutarhaan ja kuistille on kiva asetella pieniä yksityiskohtia silmän iloksi. Sellaisia voivat olla esimerkiksi persoonalliset kukkaruukut tai peltiset kastelukannut ja sangot, joita voi itse maalata ja kuvioida mieleisin värein. Lasiesineet, vaasit ja maljakot luonnonkukkineen peilaavat auringon säteitä luoden lumoavia heijastuksia ympärilleen. Luonnosta kerätyt karahkat, kivet ja oksat ovat yhä edelleen koriste-esineiden ja asetelmien trendikkäitä aineksia. Raikkaita viherlaikkuja kuistille saa kylvämällä yrttejä erilaisiin pikkupurkkeihin. Kauneus ja hyöty yhdistyvät näissä veikeissä viherruukuissa. Kukkatolpilla- ja pöydillä puolestaan luodaan tyyliä puutarhassa: Kivinen, antiikin ajan pylvästä muistuttava kukkapaasi kipsitorsojen ympäröimänä luo tyystin eri vaikutelman kuin koripunoksinen kukkarahi tai takorautainen ruukkuteline.

Elokuussa hehkuvat lamput luovat romanttista tunnelmaa hämärtyviin kesäiltoihin kukkivalla kuistilla tai patiolla. Lamppujen loimotus sekoittuneena kesäyön tuoksuihin tekee haaveelliseksi. Elävä tuli lyhdyssä tai kynttilä klaffipöydällä tuikkii tiensä kesämuistoihin.


Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Kodin Ykkönen, Anttila-tavaratalot, Marimekko, Ikea

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja