Kesän suurin mansikka reilusti yli 100 grammaa

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto järjesti kesällä jo toistamiseen kisan, jossa etsittiin Suomen suurinta mansikkaa. Voittoon kiri peräti 113-grammainen möhkäle, joka poimittiin heinäkuun puolivälissä Kiviharjun marjatilalla Suonenjoella. Millimetreissä mitattuna voittajamansikka oli 92-millinen. Samalta tilalta löytyi myös kilpailun kolmossijalle yltänyt 94-grammainen marja.

Hyvä vastuksen Kiviharjun marjatilan mansikoille antoi Panu Kankaanrannan viljelmällä Sauvossa kasvanut mansikka, joka painoi 110 gramma ja oli halkaisijaltaan tasan sadan millimetrin pituinen. Kankaanrannan kakkostilalle kivunnut mansikka poimittiin jo kesäkuun 10. päivänä.

- Kesän kilpailuun taso oli kovempi kuin viime vuonna. Kymmenen suurimman mansikan keskipaino oli 12 grammaa viimevuotisia suurempi, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Lajikkeista Suomen suurin mansikka -kisassa menestyi parhaieten uudehko tulokas, Darselect-lajike, joka otti kolmoisvoiton tässä kesän ehkä makeimmassa mittelössä.

Niin ammatti- kuin kotipuutarhureille avoin kilpailu päättyi Marjan päivänä elokuun 15. päivä. Kilpailuaika oli pidempi kuin vuosi sitten, koska myös mansikan satokausi ajoittui tänä kesänä viimevuotista myöhäisemmäksi.

Kisaan osallistuva mansikka oli sääntöjen mukaan mitattava ja punnittava tarkalla vaa alla kahden todistajan läsnäollessa. Lisäksi suositeltiin marjan valokuvaamista vaa alla ja mittanauhan vieressä. Marjassa ei saanut olla multaa tai ylimääräistä pintakosteutta lisäämässä sen painoa. Marjaan sai jäädä verhiö ja kanta, mutta mansikan halkasijaa mitattaessa niitä ei saanut laskea mukaan. Palkintosijoille sijoittumisen edellytys oli myös, että mansikka pakastetaan kokonaisena myöhempää tarkastusta varten.

Suomen suurin mansikka -kilpailun tulokset 2003


1. Kiviharjun marjatila, Suonenjoki, lajike Darselect, 113 g, 92 mm, poimittu, 16.7.

2. Panu Kankaanranta, Sauvo, lajike Darselect, 110 g, 100 mm, poimittu 10.6

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja