Mainos

Kesällä kokataan ulkona!

Kesällä kaikki elämä siirtyy ulos. Myös ruuanlaitto ja tiskaaminen sujuvat siellä mukavasti, kukapa haluaisi paahtua kuuman hellan ääressä neljän seinän sisällä?

Kesällä on ihana vapautua arkea säätelevistä rutiineista. Joka päivä on kuitenkin laitettava ruokaa ja pestävä tiskit, vaikka lomalla oltaisiinkin. Keittiöpalveluksen ei tarvitse olla yhden köksän hikinen urakka, vaan askareet voi jakaa kaikkien lomalaisten kesken.

Hyvällä säällä jo esimerkiksi pelkällä kaasugrillillä ja sivukeittimellä loihtii kunnon aterian. Liha tai kala paistuu ritilällä, ja uudet perunat kiehuvat kattilassa keittimellä. Kokki voi nauttia kauniista kesämaisemasta työn lomassa.

Tuulisella säällä tai vihmovassa sateessa grillailu pelkän taivaan alla on hidasta ja ikävää puuhaa. Jossakin grilliä kiskotaan sateensuojaan saunaan tai puuvajaan paremman puutteessa, epätoivoisimmat joutuvat turvautumaan aurinkovarjoon ja lopulta voileipiin. Monella mökillä ruokahuolto on varmistettu kesäkeittiöön, jossa Suomen suven vaihtelevat säät eivät kiusaa.

Yksinkertaisimmillaan kesäkeittiö on katon alla oleva tulisija. Lisää mukavuutta saa jo muutamasta seinästä. Luksusmallissa on kaikilla sivuilla seinät, joista saa ikkunat auki, sekä ovi. Tiiviissä mallissa voi keskittää kaikki keittiötoiminnot yhteen paikkaan kylmäsäilytystilaa, astioita ja aineksia myöten. Turhalta stressiltä ja ylimääräisiltä askeleilta säästytään, kun kaikki on käden ulottuvilla kesäkeittiössä.

Ruoka pysyy kunnon lautasella

Monesti lomaksi ja ylellisyydeksi mielletään kertakäyttöastiat, jotka tietenkin säästävät tiskaamisen vaivalta. Ekologisesti ja taloudellisesti ajateltuna kunnon astiat peittoavat paperilautaset sekä muovimukit ja -aterimet mennen tullen. Puiset aterimet ovat muovia parempia, mutta karheita käytössä ja huonolla tuurilla tikkuisiakin.

Käsi sydämelle, moniko on saanut lerppuvalta lautaselta ruuat syliinsä tai joutunut kalastamaan katkenneen lusikan kappaleita sopastaan? Ei mitenkään riemastuttavaa, eihän? Pahvimukistakin vuotaa yllättävän nopeasti neste läpi, pahimmassa tapauksessa isännän uuden veneen valkoisille nahkaistuimille.

Kesäkeittiöön kannattaa hankkia oma astiasto ja ruuanlaittovälineet. Moni on koonnut mökkiastiaston parittomiksi jääneistä kipoista ja kupeista tai kodin ylijäämätavaroista, joita ryydittävät kirpputori- ja huutokauppalöydöt. Joku puolestaan nauttii yhtenäisestä kokonaisuudesta, jota voi kasvattaa ajan mittaan.

Kunnon välineet mökillekin

Lasista, posliinista tai kivitavarasta ei tartu ruokaan ja juomaan makua tai tuoksua, mikä usein häiritsee kertakäyttötavaroiden käytössä. Kostuneen pahvin lemahdus on monelle kahvinjuojalle tuttu eikä ehkä kaikista mieluisin kertakäyttöastian lisäaromi.

Muovi ja melamiini sekä silikoni ovat käteviä ja helposti puhdistettavia materiaaleja. Esimerkiksi silikonista tehdyt patakintaat ja sudit ovat nykyajan helpotuksia mökkioloihin. Silmäniloa ruokahetkiin tuovat melamiiniset lautaset ja kulhot, joissa kukkivat mitä loisteliaimmat värit ja kuviot tänäkin kesänä.

Kattiloita ja pannuja hankkiessa on otettava huomioon, miten niitä tullaan käyttämään. Avotulen hyviä kavereita ovat ainakin teräs ja valurauta, jotka kestävät hetkittäin ehkä korkeaksikin kohoavat lämpötilat.

Muutama hyvä veitsi ja kunnon leikkuualusta ovat kesäkeittiönkin peruspilareita. Kalastus on monen lomailijan lempipuuhaa, joten kesäkeittiöstä pitäisi löytyä ainakin suomustin, fileerausveitsi ja ruotopihdit. Kalankäsittelijä arvostaa myös piikkiä tai jonkinlaista puristinta, jolla liukkaan kalan saa ankkuroitua alustaan suomustuksen ja fileoinnin ajaksi.

Mökkioloissa korit ja tarjottimet ovat vertaansa vailla, sen verran kesään kuuluu retket, piknikit ja vaikkapa auringonnousun ihaileminen laiturinnokassa aamukahvin kera. Termosmuki tai -kannu pitävät sumpin kuumana myös aamu-uinnin ajan.

Tiskipöydän uusi elämä

Tiskit hoituvat mökillä reilusti vuoroperiaatteella. Ennen vanhaan astiat pestiin laiturin nokalla kykkien, mutta valistuneella vuosituhannellamme ei tietenkään rasiteta vesistöjä tiskiaineella ja ravinteilla. Kaiken varalta pesuvesi on hyvä keittää.

Tiskaus sujuu kätevästi saunassakin, jossa kuumaa vettä ja työskentelytasoja on tarjolla. Pesupaikan voi rakentaa varsin hyvin uloskin, sadehan vain huuhtoo astioita.

Esimerkiksi käytöstä poistettu tiskipöytä saa uuden elämän mökillä. Näppärät timpurit rakentavat käden käänteessä pesupöydän, jossa on hylly astiatelineelle, vadeille ja muille tykötarpeille.

Vesi tuodaan vaikkapa ämpäreillä tiskauspaikalle, ehkä lämminvesivaraaja on mökkioloissa liioittelua. Pesuvesi johdetaan putkea pitkin imeytyshiekkaan tai jätevesisäiliöön ja ruuantähteet kompostoidaan, joten tiskipaikka pysyy hajuttomana eikä houkuttele muurahaisia, kärpäsiä tai hiiriä.

Mukavinta tietysti on, kun kesäkeittiö ja pesupaikka sijaitsevat lähellä toisiaan sekä lähellä vesipistettä ja jätteidenkäsittelyä. Ekstrapisteitä tulee kauniista maisemista!

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: Lehtikuva, Sxc, Arabia ja Marimekko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.