Kenraali: Venäjä pohtii jo, minne se iskee Ukrainan vastahyökkäyksen puhdin loputtua

Ukraina on heikentänyt Venäjän tiedustelu- ja iskuvoimaa erityisesti tykistön suhteen, arvioi australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan Twitterissä.

Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään ainakin kolmella rintamalla ja väitetysti myös edennyt tietyillä alueilla, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannepäivityksessään.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan maan joukot ovat viimeisen viikon aikana edenneet hieman Bahmutin eteläpuolella ja Länsi-Donetskin sekä Itä-Zaporizhzhja välisellä Berdianskin seudulla.

Venäläislähteet lisäksi väittävät, että Ukraina on tehnyt rajoitettuja hyökkäyksiä Länsi-Donetskin alueella Velyka Novosilkasta etelään, kirjoittaa ISW. Venäläislähteiden mukaan Ukraina on myös edennyt Zaporizhzhjan alueen Orikhivista etelään.

Ukrainan yleisesikunta puolestaan väittää, että maan joukot jatkavat hyökkäämistä Berdianskin ja Melitopolin suunnilla. Hyökkäysten tarkempia paikkoja tai lopputuloksia ei kerrottu, ISW toteaa.

Ukrainan vastahyökkäys ei ole pystynyt läpimurtoihin. Toisaalta maan edustajat ovat myös väittäneet, ettei armeija ole vielä tehnyt pääiskuaan. Vastahyökkäyksen ongelmia on selitetty sekä Venäjän syvällä puolustuksella, Ukrainan ilmavoimien puutteella että eri aselajien yhteistoiminnan köhimisellä.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Kenraali: Venäjä pohtinee jo uutta hyökkäystä

Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryanin mukaan on selvää, että Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentaja, yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov on tyytyväinen siihen, että Venäjä rakensi Etelä-Ukrainaan huomattavat puolustusasemat.

– Vaikka isoa osaa ukrainalaisjoukoista ei olekaan vielä heitetty taisteluihin, on Gerasimovilla ollut nyt seitsemän viikkoa aikaa tarkkailla Ukrainan asevoimien hyökkäyksiä etelässä ja idässä sekä oppia niistä, Ryan kirjoittaa.

– Gerasimovista todennäköisesti tuntuu, että (puolustusasemat) ovat antaneet hänelle hengitystilaa ja hän pystyy säästämään taisteluvoimiaan sillä välin, kun venäläisjoukot torjuvat Ukrainan hyökkäyksiä ja heikentävät sen joukkoja, hän jatkaa.

Tätä "hengitystilaa" Venäjä on osin hyödyntänyt jo nyt, sillä Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän läntinen armeijaryhmä todennäköisesti pyrkii tällä hetkellä puskemaan Koillis-Ukrainan Harkovan alueella Oskiljoelle.

Britannia pitää todennäköisenä, että Venäjä on lisännyt Harkovan ja Luhanskin alueilla pienten yksiköiden rynnäköitä. Brittiministeriö on lisäksi havainnut tykkitulen lisääntyneen.

Venäläislähteet ovat kertoneet maan joukkojen edenneen Kupjanskin koillispuolella, Svatovesta lounaaseen ja Kreminnasta länteen, mutta Institute for the Study of Warin mukaan kuvallisia todisteita näistä venäläisonnistumisista ei ole.

Venäjä on koonnut Lymanin–Kupjanskin alueelle yhtymän, johon kuuluu yli 100 000 sotilasta, yli 900 panssarivaunua ja 370 raskasta raketinheitintä, väitti Ukrainan itäisen armeijaryhmän tiedotuksen apulaisjohtaja Serhii Cherevatyi viime viikolla yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina kuluttanut Venäjän tykistöä

Vaikka etelässä taistelevat venäläisjoukot ovat Ryanin arvion mukaan "verrattain tuoreita", panevat ukrainalaiset niihin huomattavaa painetta.

– Ukraina on heikentänyt Venäjän tiedustelu- ja iskuvoimaa erityisesti tykistön suhteen. Aiemmin Venäjällä oli huomattava etu tykistössä ja ammuksissa, hän kirjoittaa.

Gerasimov uskonee, että hän voittaa kulutussodan Ukrainan vastaan, Ryan kirjoittaa. Gerasimov todennäköisesti jo pohtiikin, minkälaisen operaation Venäjä voi toteuttaa siinä vaiheessa, kun Ukrainan vastahyökkäys on kuluttanut voimansa loppuun.

Tämän Gerasimov luonnollisesti olettaa ja toivoo tapahtuvan ennen kuin Ukrainalaisjoukot kykenevät läpimurtoon.

– Rintamalinjan pituuden, molempien osapuolien joukkojen sekä päättäväisyyden huomioon ottaen (näyttää siltä) että ukrainalaiset ja venäläiset ovat valmistautuneet pitkään taisteluun kesällä ja syksyllä, Ryan kirjoittaa.

Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. 0:18
Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. Ukraina julkaisi videon heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat