Venäjä hyökkää Harkovassa – kartta näyttää, missä Kremlin sotilaat pyrkivät eteenpäin

Venäjän läntinen armeijaryhmä todennäköisesti pyrkii etenemään Oskiljoen tasalle Harkovan alueella, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään sunnuntaina. Oskiljoelle on Venäjän nykyisistä asemista 20–30 kilometriä.

Britannia pitää todennäköisenä, että Venäjä on lisännyt Harkovan ja Luhanskin alueilla pienten yksiköiden rynnäköitä. Brittiministeriö on lisäksi havainnut tykkitulen lisääntyneen.

Venäjä on todennäköisesti edennyt vain marginaalisesti, mutta hyökkäykset rintaman pohjoisosissa kertovat joka tapauksessa alueen tärkeydestä Kremlille, puolustusministeriö kirjoittaa. 

Tätä korostaa puolustusministeriön mukaan se, että Venäjä on aloittanut hyökkäysoperaation samaan aikaan, kun Ukrainan vastahyökkäys on yhä käynnissä.

Jotkin ukrainalais- ja venäläislähteet ovat väittäneet, että venäläisjoukot ovat ylittäneet Oskiljoesta itään sijaitsevan Zherebetsjoen ja hyökkäävät nyt kohti länttä rintaman pohjoiskaistalla, kirjoittaa Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä suomalainen Black Bird Group -ryhmä. 

Venäläislähteet ovat kertoneet maan joukkojen edenneen Kupjanskin koillispuolella, Svatovesta lounaaseen ja Kreminnasta länteen, mutta yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan kuvallisia todisteita näistä venäläisonnistumisista ei ole.

Britannian puolustusministeriön mukaan on mahdollista, että Venäjä tarkoituksenmukaisesti kuvaa marginaalista etenemistään taktisesti merkittäväksi.

Harkovan rintamatilanne 23.7.2023
Harkovan alueen rintamatilanne 23. heinäkuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

"Venäjä panee kaiken peliin"

Viime viikon alussa Ukrainan armeijan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi väitti Telegramissa julkaistussa tilannepäivityksessä Venäjän aloittaneen uuden, suureksi kuvaillun hyökkäysoperaation Koillis-Ukrainassa Harkovan seudun Kupjanskin alueella.

– (Venäjän) tavoitteena on päihittää joukkomme Kupjanskin alueella ja jatkaa hyökkäystään syvyyteen, Syrskyi sanoi tuolloin.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Venäjän operaatio on pikemminkin osoitus heikkoudesta kuin voimasta.

– Jos tämä pitää paikkansa, tilanne on (Etelä-Ukrainan) Zaporizzjan suunnassa niin vakava, että Venäjä on pakotettu yrittämään sitoa Ukrainan armeijan operatiiviset reservit pohjoiseen, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

– Tätä on ounasteltu jo joitakin viikkoja, koska Venäjä on koonnut alueelle voimaryhmää, Toveri jatkaa.

Ukrainan prikaati jakoi videon: Venäläisiä raivataan asemista Bahmutissa 2:29
Ukraina jakoi videon, jossa se väittää maan armeijan raivaavan venäläisiä asemista Bahmutin ympäristössä. Video on julkaistu toukokuussa.

Toinen näkökulma tilanteeseen on se, että Kreml tulkitsee ukrainalaisjoukkojen olevan siinä määrin sidottuna muualle, että Venäjällä on oman iskun paikka. Presidentti Vladimir Putin on väittänyt Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistuneen. Useat länsimaiset sota-asiantuntijat puolestaan uskovat, että Ukrainan pääisku on vasta tulossa.

Venäjä on koonnut Lymanin–Kupjanskin alueelle yhtymän, johon kuuluu yli 100 000 sotilasta, yli 900 panssarivaunua ja 370 raskasta raketinheitintä, väitti Ukrainan itäisen armeijaryhmän tiedotuksen apulaisjohtaja Serhii Cherevatyi yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

– Venäjä panee kaiken peliin murtaakseen puolustuksemme, hän jatkoi.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat