Kennedyn murhasta 50 vuotta – 10 faktaa JFK:sta ja Jackiesta

Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy ammuttiin 22. marraskuuta 1963, eli tasan 50 vuotta sitten.

Hello Magazine on listannut kymmenen faktaa tasan 50 vuotta sitten murhatusta John F. Kennedysta ja hänen vaimostaan Jacqueline "Jackie" Kennedysta, joiden on kuvailtu tuoneen aikanaan hienostunutta, kultturellia ja älykästä väriä Valkoiseen taloon.

Tiesitkö näitä seikkoja legendaarisesta presidenttiparista?

1. Kennedyn hallinnosta ja sen uudistuksista käytettiin välillä sanaa Camelot, joka alun perin tarkoittaa kuningas Arthurin linnaa, jonne Pyöreän pöydän ritarit tarinoiden mukaan kokoontuivat.

Salamurhan jälkeen Jacqueline Kennedy kertoi presidentin kuunnelleen usein musiikkia kuningas Arthurin hovista ja Camelot-linnasta kertovasta Broadway-musikaalista.

2. Jackie Kennedy puhui sujuvaa ranskaa ja espanjaa ja hänen kielitaitonsa teki vaikutuksen ulkomaalaisiin arvohenkilöihin. Etenkin ranskassa tyylikäs Yhdysvaltain ensimmäinen nainen oli niin suosittu, että presidentti Kennedy vitsaili heidän vierailustaan.

– Olen se mies, joka on Pariisissa Jacqueline Kennedyn seuralaisena, hän lohkaisi.

3. Jackie oli taitava ratsastaja ja hevosharrastus olikin hänen suuri intohimonsa.

4. Palvellessaan merivoimien upseerina vuonna 1943 John F. Kennedy pelasti pahasti palaneen miehistön jäsenen vetämällä tämän vedestä hampaissaan pitämällään pelastusliivien remmillä. Hänet palkittiin myöhemmin useilla rohkeusmitaleilla.

5. Presidentti säilytti työhuoneessaan PT109 torpedoaluksen pienoismallia muistona Toisen Maailmansodan uroteoista.

6. Presidentti Kennedy oli harras katolinen. Hän rukoili joka päivä ja kävi kirkossa aina sunnuntaisin.

7. Kennedyt menettivät traagisesti kaksi lasta. Vuonna 1956 Jackie synnytti kuolleen tyttären, jonka he nimesivät Arabellaksi. Vuonna 1963 heidän ennenaikaisesti syntynyt Patrick-poikansa kuoli kaksi päivää syntymänsä jälkeen. Kennedyt saivat lisäksi kaksi lasta: Caroline syntyi 1957 ja John Junior 1960.

8. Patrickin kuoleman jälkeen naistenmiehen maineestaan tunnettu Kennedy vähensi tietojen mukaan naisissa käymistä.

9. Jackie Kennedyn salamurhapäivänä käyttämää vaaleanpunaista jakkupukua säilytetään vartioidussa holvissa. Siinä on edelleen veritahroja muistuttamassa historiallisesta tragediasta. Kennedyn perilliset ovat määränneet, että pukua ei saa näyttää yleisölle ennen vuotta 2103.

10. Jackie suunnitteli miehensä hautajaiset jokaista yksityiskohtaa myöten itse. Hän myös sytytti ikuisen tulen, joka palaa jatkuvasti John F. Kennedyn haudalla Arlingtonin sotilashautausmaalla.

(MTV VIIHDE)

Lue myös:

    Uusimmat