Mainos

Kelan pääjohtajan valinnan loppusuoralla muhii yllätyskäänne: "Päätös ei ole helppo, koska hakijoiden joukossa ei ole tähtiä"

Kansaneläkelaitoksen Kelan valtuusto valitsee Kelalle uuden pääjohtajan huomenna. Loppusuoralle on valittu terveysoikeuden professori  Lasse Lehtonen  ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja  Hanna Tainio.

Kansaneläkelaitoksen uuden pääjohtajan nimeä on kuitenkin vaikea ennakoida.

MTV Uutisten tietojen mukaan osa puolueista harkitsee tukevansa muuta hakijaa kuin loppusuoralle valittuja Lasse Lehtosta tai Hanna Tainiota. Työvaliokunnan tekemä ehdotus ei sido Kelan valtuutettuja eli he voivat valita Kelan uudeksi pääjohtajaksi myös jonkun muun ehdokkaan.

7:31
Suomalaisen mielenterveyshäiriöt pahenevat – viime vuonna ne kustansivat Kelalle yli 600 000 euroa päivässä.

Pääjohtajan tehtävään haastateltiin kuusi hakijaa, joille tehtiin myös soveltuvuusarviot. Haastatteluihin pääsivät Lehtosen ja Tainion ohella sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila, diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sekä Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Yllätysnimeä harkitaan

Työvaliokunta, johon kuuluu kuusi kahdestatoista valtuutetusta, oli poikkeuksellisen kokematon, toteaa yksi lähde MTV uutisille. Valiokunnan päätös ei ollut myöskään yksimielinen.

– Kelalle tarvitaan henkilöstöjohtaja, eikä terveydenhuollon asiantuntijaa, eräs valtuutettu toteaa.

– En ihmettele, jos valtuutettujen kokouksessa nousee esiin joku muu paikkaa hakeneista, tavoitettu valtuutettu arvio. 

– Päätös ei ole helppo, koska hakijoiden joukossa ei ole tähtiä eli esimerkiksi ministeritason ehdokkaita.

Kelaa pidetty keskustan läänityksenä

Valtuutetut korostavat MTV Uutisille, että Kelan uuden pääjohtajan pitää pystyä uudistamaan laitosta, eikä jäsenkirja saa ratkaista valintaa. Tainio on entinen SDP:n kansanedustaja ja Lehtonen on poliittisesti sitoutumaton.

Kelaa on pidetty tähän asti keskustan läänityksenä. Tällä kertaa haun loppusuoralla ei ole keskustalaisia.

Kelan valtuusto koostuu kahdestatoista kansanedustajasta. Hallituspuolueilla on valtuustossa seitsemän paikkaa ja oppositiolla viisi edustajaa.

Edellinen pääjohtaja arvalla

Myös viime kerralla Kelan pääjohtajan valinta oli vaikea. Silloin Kelan valtuutettujen äänet menivät tasan 6–6 ja Elli Aaltonen valittiin arvalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Aaltosen kanssa haun loppusuoralle ylsi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja, vakuutusosaston osastopäällikkö Outi Antila. Antila haki pääjohtajan paikkaa myös tällä kertaa, mutta ei päässyt aivan loppusuoralle.

Kelan pääjohtajan varsinaisen nimityksen vahvistaa tasavallan presidentti sosiaali- ja terveysministerin esityksestä. Kelan uusi pääjohtaja aloittaa työnsä ensi vuoden alussa, kun Aaltonen jää eläkkeelle.

Valtuutetut uskovat, että päätös saadaan tehtyä huomenna. Kela maksoi erilaisia etuuksia 15 miljardin euron verran viime vuonna. Pääjohtajan pesti on siis merkittävä.

–On se kova paikka, kun istuu 15 miljardin euron rahapotin päällä, valtuutettu kiteyttää. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja