Kekseliäät ideat: Kulutatko turhaan rahaa lasten vaatteisiin ja leluihin?

Suomeen on avattu lasten lelujen nettivuokraamo. Lelulandia-vuokraamosta voi vuokrata lapselle leluja kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Kekseliäille äideille idea on tuttu. Helsinkiläinen Minna on jo pitkään järjestänyt vaihtojuhlia, jossa kierrätetään pääasiassa lasten leluja ja pieneksi jääneitä vaatteita, sekä tietysti tavataan muita vanhempia.

Helsinkiläinen Minna tietää, että lasten lelujen ja etenkin vaatteiden käyttöikä on lyhyt. Pienet kasvavat nopeasti, jolloin kalliit ja vähän käytetyt vaatteet jäävät pieneksi.

– Raskaaksi tultuani yllätyin, miten kalliita lasten vaatteet ovat. Etenkin vauvanvaatteet jäävät pieneksi aivan käsittämätöntä vauhtia, mutta niiden hinta on kova. Merkkivaatteita en ikimaailmassa ostaisi lapselle vain muutamaa käyttökertaa varten.

Myös lelujen kohdalla tilanne voi olla sama. Vain harva lelu jää kestosuosikiksi, jonka jälkeen ne keräävät pölyä kaapin pohjalla. Kekseliäs Minna kehitti ongelmaan ratkaisun, joka on varmasti monelle vanhemmalle tuttu - laitetaan hyvä kiertämään.

– Päätin järjestää juhlat, jonne kutsuin tuntemiani äitejä ja jokainen toi mukanaan pieneksi jäänyttä tai vähälle käytölle jäänyttä, hyväkuntoista tavaraa. Vietimme mukavan päivän ja jokainen sai jotain, jota todella tarvitsi ja vieläpä ilmaiseksi. Etenkin talvivaatteet kannattaa kierrättää, sillä ne ovat niin kalliita ja menevät yleensä vain yhden talven ajan, Minna kertoo.

Vuokraa lapselle lelu

Suomeen on perustettu vastikään myös leluvuokrausfirma Lelulandia.

– Kasvavalla lapsella yhden lelun käyttöaika on aika lyhyt. Nettivuokraus tulee halvemmaksi kuin lelujen ostaminen. Vuokraus on ekologista, koska hylättyjen lelujen määrä vähenee. Samalla pienentyvät leluvuoret kodeissa, sanoo nettivuokraamoyrittäjä Mikko Lindevall tiedotteessa.

Puhdistetut lelut lähetetään ja palautetaan postitse, ja niitä vuokrataan 4–6 lelun pakkauksina. Sama idea on toteutettu jo muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja