Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keitto lohduttaa ja lämmittää

Tee keitto syksyn sadosta! Kuva: Ruokakesko.
Tee keitto syksyn sadosta! Kuva: Ruokakesko.
Julkaistu 30.09.2009 13:47(Päivitetty 30.09.2009 13:48)

Täyteläiset ja mausteiset keitot sopivat täydellisesti syksyyn. Lautasellinen höyryävää keittoa lämmittää ja lohduttaa. Tee kerralla isompi satsi ja ota soppaa seuraavana päivänä töihin evääksi.

Kevyesti kasviksia

Kasvissosekeitot sopivat lounaaksi tai alkupalaksi. Mausta ketot yrteillä tai esimerkiksi valkosipulituorejuustolla. Kookosmaito ja valmiit kastikkeet kuten pesto sopivat myös keittojen maustamiseen.

Keitoissa kannattaa käyttää kauden kasviksia ja muita sesongin raaka-aineita. Akin maustetaan tuoreilla yrteillä. Eksoottinen kookos toimii yllättävän hyvin perinteisessä sienikeittossa.

Tomaatti-raviolikeitto

Tomaatti-raviolikeitto sulaa suussa. Kuva: Ruokakesko.

1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 1/2 rkl nestemäistä kasvisliemitiivistettä
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
1 pkt (250 g) Pirkka juustoravioli -tuorepastaa
1 tlk (2 1/2 dl) Valio tomaatti-vuohenjuustoruokakermaa
Pinnalle:
basilikaa tai persiljaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota neöljyssä kattilassa. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, kasvisliemitiiviste ja mausteet. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia.

Lisää raviolit ja keitä vielä noin 3 minuuttia, kunnes raviolit nousevat keiton pinnalle. Kaada joukkoon ruokakerma ja kuumenna. Tarkista maku.

Koristele yrteillä. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Ateria kattilassa

Tuhdimmat keitot maistuvat myös pääruokana. Ruisleipä ja lihasoppa pitävät nälän loitolla! Mutkaton jauhelihakeitto, maitopohjainen kalasoppa ja hernekeitto kuuluvat suomalaisten suosikkeihin.

Leivän lisäksi keittojen kanssa voi tarjota suolaista piirakkaa. Kasviskeitoista saat täyttäviä lisäämällä sekaan pastaa, riisiä tai papuja.

Perinteisen italialaisen minestronekeiton valmistus aloitetaan paistamalla pekonia kattilan pohjalla. Keiton ruokaisuutta lisää puolikas pussi pastaa.

sopii täydellisesti syksyyn. Kylmäsavuporo antaa keitolle mukavaa suolaisuutta. Sami Garamin gulassi on ihanan tulinen lihakeitto.

Krakovan makkarakeitto

2 sipulia
3-4 porkkanaa
1 palsternakka
3-4 lehtisellerinvartta
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tlk (390 g) Pirkka chili-tomaattimurskaa
7-8 dl vettä
1-2 Knorr Fond du Chef -annosliemivalmistetta (liha)
1 tlk (400 g) Pirkka kidneypapuja
1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaroita
noin 5-8 Pirkka jalapenoviipaletta
1/2 dl tuoretta timjamia hienonnettuna

Leikkaa kuoritut, halkaistut sipulit viipaleiksi ja kuoritut porkkanat sekä palsternakka suikaleiksi. Suikaloi myös huuhdotut lehtisellerin varret ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää kattilaan kasvissuikaleet, tomaattimurska ja vesi. Mausta liemi fondilla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia,kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Lisää keittoon lopuksi huuhdotut, valutetut pavut, viipaloidut krakovanmakkarat ja jalapenoviipaleet.

Hienonna joukkoon runsaasti tuoretta timjamia ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko ja MTV3

Lisää aiheesta:

Harvinainen tartuntaketju paljastui: Tappava tauti levisi tavalla, joka uhmaa mielikuvituksen rajojaSpermaskandaali paisuu EuroopassaVuoden 2025 turhake häiritsee lintuja – "Poikasia voi kuolla"Lotraatko? Tältä näyttää vesimäärä, jonka suomalainen keskimäärin käyttää suihkussaYhä useampi isä pitää vanhempainvapaata eri aikaan kuin äitiPipareiden makutestissä ylivoimainen voittaja – makuerot yllättivät
Lifestyle
Gulassi on Sami Garamin suosikki. Kuva: MTV3.
Mausteinen makkarakeitto maistuu myös miehille. Kuva: Ruokakesko.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 13:25
    Sairaudet ja taudit

    Harvinainen tartuntaketju paljastui: Tappava tauti levisi tavalla, joka uhmaa mielikuvituksen rajoja

  • 11:34
    Syöpä

    Spermaskandaali paisuu Euroopassa

  • 09:28
    Kuluttaminen

    Vuoden 2025 turhake häiritsee lintuja – "Poikasia voi kuolla"

  • 08:45
    Vesi

    Lotraatko? Tältä näyttää vesimäärä, jonka suomalainen keskimäärin käyttää suihkussa

  • 08:05
    Lapset

    Yhä useampi isä pitää vanhempainvapaata eri aikaan kuin äiti