Keitto lohduttaa ja lämmittää

Täyteläiset ja mausteiset keitot sopivat täydellisesti syksyyn. Lautasellinen höyryävää keittoa lämmittää ja lohduttaa. Tee kerralla isompi satsi ja ota soppaa seuraavana päivänä töihin evääksi.

Kevyesti kasviksia

Kasvissosekeitot sopivat lounaaksi tai alkupalaksi. Mausta ketot yrteillä tai esimerkiksi valkosipulituorejuustolla. Kookosmaito ja valmiit kastikkeet kuten pesto sopivat myös keittojen maustamiseen.

Keitoissa kannattaa käyttää kauden kasviksia ja muita sesongin raaka-aineita. Akin maustetaan tuoreilla yrteillä. Eksoottinen kookos toimii yllättävän hyvin perinteisessä sienikeittossa.

Tomaatti-raviolikeitto

1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 1/2 rkl nestemäistä kasvisliemitiivistettä
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
1 pkt (250 g) Pirkka juustoravioli -tuorepastaa
1 tlk (2 1/2 dl) Valio tomaatti-vuohenjuustoruokakermaa
Pinnalle:
basilikaa tai persiljaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota neöljyssä kattilassa. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, kasvisliemitiiviste ja mausteet. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia.

Lisää raviolit ja keitä vielä noin 3 minuuttia, kunnes raviolit nousevat keiton pinnalle. Kaada joukkoon ruokakerma ja kuumenna. Tarkista maku.

Koristele yrteillä. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Ateria kattilassa

Tuhdimmat keitot maistuvat myös pääruokana. Ruisleipä ja lihasoppa pitävät nälän loitolla! Mutkaton jauhelihakeitto, maitopohjainen kalasoppa ja hernekeitto kuuluvat suomalaisten suosikkeihin.

Leivän lisäksi keittojen kanssa voi tarjota suolaista piirakkaa. Kasviskeitoista saat täyttäviä lisäämällä sekaan pastaa, riisiä tai papuja.

Perinteisen italialaisen minestronekeiton valmistus aloitetaan paistamalla pekonia kattilan pohjalla. Keiton ruokaisuutta lisää puolikas pussi pastaa.

sopii täydellisesti syksyyn. Kylmäsavuporo antaa keitolle mukavaa suolaisuutta. Sami Garamin gulassi on ihanan tulinen lihakeitto.

Krakovan makkarakeitto

2 sipulia
3-4 porkkanaa
1 palsternakka
3-4 lehtisellerinvartta
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tlk (390 g) Pirkka chili-tomaattimurskaa
7-8 dl vettä
1-2 Knorr Fond du Chef -annosliemivalmistetta (liha)
1 tlk (400 g) Pirkka kidneypapuja
1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaroita
noin 5-8 Pirkka jalapenoviipaletta
1/2 dl tuoretta timjamia hienonnettuna

Leikkaa kuoritut, halkaistut sipulit viipaleiksi ja kuoritut porkkanat sekä palsternakka suikaleiksi. Suikaloi myös huuhdotut lehtisellerin varret ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää kattilaan kasvissuikaleet, tomaattimurska ja vesi. Mausta liemi fondilla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia,kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Lisää keittoon lopuksi huuhdotut, valutetut pavut, viipaloidut krakovanmakkarat ja jalapenoviipaleet.

Hienonna joukkoon runsaasti tuoretta timjamia ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat