Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keitto lohduttaa ja lämmittää

Tee keitto syksyn sadosta! Kuva: Ruokakesko.
Tee keitto syksyn sadosta! Kuva: Ruokakesko.
Julkaistu 30.09.2009 13:47(Päivitetty 30.09.2009 13:48)

Täyteläiset ja mausteiset keitot sopivat täydellisesti syksyyn. Lautasellinen höyryävää keittoa lämmittää ja lohduttaa. Tee kerralla isompi satsi ja ota soppaa seuraavana päivänä töihin evääksi.

Kevyesti kasviksia

Kasvissosekeitot sopivat lounaaksi tai alkupalaksi. Mausta ketot yrteillä tai esimerkiksi valkosipulituorejuustolla. Kookosmaito ja valmiit kastikkeet kuten pesto sopivat myös keittojen maustamiseen.

Keitoissa kannattaa käyttää kauden kasviksia ja muita sesongin raaka-aineita. Akin maustetaan tuoreilla yrteillä. Eksoottinen kookos toimii yllättävän hyvin perinteisessä sienikeittossa.

Tomaatti-raviolikeitto

Tomaatti-raviolikeitto sulaa suussa. Kuva: Ruokakesko.

1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 1/2 rkl nestemäistä kasvisliemitiivistettä
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
1 pkt (250 g) Pirkka juustoravioli -tuorepastaa
1 tlk (2 1/2 dl) Valio tomaatti-vuohenjuustoruokakermaa
Pinnalle:
basilikaa tai persiljaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota neöljyssä kattilassa. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, kasvisliemitiiviste ja mausteet. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia.

Lisää raviolit ja keitä vielä noin 3 minuuttia, kunnes raviolit nousevat keiton pinnalle. Kaada joukkoon ruokakerma ja kuumenna. Tarkista maku.

Koristele yrteillä. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Ateria kattilassa

Gulassi on Sami Garamin suosikki. Kuva: MTV3.

Tuhdimmat keitot maistuvat myös pääruokana. Ruisleipä ja lihasoppa pitävät nälän loitolla! Mutkaton jauhelihakeitto, maitopohjainen kalasoppa ja hernekeitto kuuluvat suomalaisten suosikkeihin.

Leivän lisäksi keittojen kanssa voi tarjota suolaista piirakkaa. Kasviskeitoista saat täyttäviä lisäämällä sekaan pastaa, riisiä tai papuja.

Perinteisen italialaisen minestronekeiton valmistus aloitetaan paistamalla pekonia kattilan pohjalla. Keiton ruokaisuutta lisää puolikas pussi pastaa.

sopii täydellisesti syksyyn. Kylmäsavuporo antaa keitolle mukavaa suolaisuutta. Sami Garamin gulassi on ihanan tulinen lihakeitto.

Krakovan makkarakeitto

Mausteinen makkarakeitto maistuu myös miehille. Kuva: Ruokakesko.

2 sipulia
3-4 porkkanaa
1 palsternakka
3-4 lehtisellerinvartta
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tlk (390 g) Pirkka chili-tomaattimurskaa
7-8 dl vettä
1-2 Knorr Fond du Chef -annosliemivalmistetta (liha)
1 tlk (400 g) Pirkka kidneypapuja
1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaroita
noin 5-8 Pirkka jalapenoviipaletta
1/2 dl tuoretta timjamia hienonnettuna

Leikkaa kuoritut, halkaistut sipulit viipaleiksi ja kuoritut porkkanat sekä palsternakka suikaleiksi. Suikaloi myös huuhdotut lehtisellerin varret ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää kattilaan kasvissuikaleet, tomaattimurska ja vesi. Mausta liemi fondilla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia,kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Lisää keittoon lopuksi huuhdotut, valutetut pavut, viipaloidut krakovanmakkarat ja jalapenoviipaleet.

Hienonna joukkoon runsaasti tuoretta timjamia ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko ja MTV3

Lisää aiheesta:

Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suositteleeReijo Laatikainen kertoo keinon ehkäistä muistisairauksia: "Merkittävä vaikutus"Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • 06:43
    Muistisairaudet

    Reijo Laatikainen kertoo keinon ehkäistä muistisairauksia: "Merkittävä vaikutus"

  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"