Syksyllä päivänvalon määrä vähenee ja kaamosväsymys tekee tuloaan. Väsymystä voi torjua pienillä arkisilla keinoilla, kuten hyvällä ruualla ja yhdessäololla. Peruna on suomalaisessa ruokavaliossa hyvä B- ja C-vitamiinien lähde. Lisäksi perunalla on pieni hiilijalanjälki, joten se on ekologiselle ruoanlaittajalle sopiva valinta.
Suomen keittiömestarien puheenjohtajan Ulla Liukkosen lämpimät perunaruuat houkuttelevat kaikki yhdessä pöydän ääreen.
Kaamosajan oireiden ilmaantuessa ei kannata jäädä yksin. Suomen keittiömestarien puheenjohtaja Ulla Liukkonen neuvoo, että ruuanlaittaminen itsessään on jo rentouttavaa puuhaa ja ystävien tai perheen kanssa kokkaus on hyvä tapa viettää aikaa yhdessä. Lapsetkin kannattaa ottaa mukaan vaikka kuorimaan perunoita tai pyörittelemään sämpylöitä.
Sinisellä perunamuusilla piristystä pöytään
– Ammattilaisena täytyy todeta, että peruna on hyvä raaka-aine. Se taipuu niin moneksi: alku- ja pääruoaksi, leivonnaisiin, keittoihin, laatikoihin ja paistoksiin, Ulla Liukkonen kertoo.
Hän muistuttaa, että Suomessa on jopa yli 60 perunalajiketta. Vanhojen tuttujen, kuten Nicolan ja Van Goghin, lisäksi on hyvä välillä valita aivan uusia.
– Ruuan onnistumisen kannalta on tärkeää valita ruokalajiin parhaiten sopiva lajike. Lajikkeilla saa myös vaihtelua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi sinisiä Blue Kongo -perunoita ranskanperunoiden tai perunamuussin valmistukseen: sininen versio tutusta ruoasta herättää varmasti hilpeyttä ruokapöydässä, Liukkonen jatkaa.
Puolivalmisteilla helpotusta kiireisen keittiöön
Ammatikseen ruokaa laittava Ulla Liukkonen suosittelee kiireisille tai väsyneille kotikokeille myös elintarviketeollisuuden tuottamia puolivalmisteita ja pakasteita, joita on saatavilla laaja kirjo.
– Jos kokkaukseen on käytettävissä vähemmän aikaa, ovat puolivalmisteet ja pakasteet hyvä apu. Ne helpottavat ja nopeuttavat ruuanlaittoprosessia huomattavasti. Puolivalmisteista tehtyyn ruokaan on myös helppo saada persoonallisuutta lisäämällä siihen mukaan tuoreita raaka-aineita ja kattamalla annokset kauniisti. Ripaus estetiikkaa saa ruuan maistumaan, Liukkonen vinkkaa.
Ulla Liukkonen jakaa syksyyn sopivimmat perunareseptinsä ja kehottaa viettämään aikaa yhdessä kokkauksen ja ruokailun merkeissä.
– Seurassa on aina mukavampi syödä ja siinä samalla syksyn kaamoskin unohtuu. Kermainen kasvisosekeitto on ihanan maistuva ruoka ja sen seuraksi sopivat kotiseudultani Lappeenrannasta olevat perunalepuskat. Ne ovat mitä parhainta herkkua, joita tarjotaan jopa Linnan juhlissa.
Kermainen kasvissosekeitto
(neljälle)
1l vettä
200 g perunaa (sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi Rosamunda, Pito, Lady Claire, Van Gogh tai Opera)
100 g porkkanaa
100 g lanttua
2 dl kermaa
100 g koskenlaskija-sulatejuustoa
mustapippuria myllystä
suolaa
Laita kuoritut perunat,porkkanat ja lantut veteen kiehumaan. Lisää hyppysellinen suolaa. Keitä kypsäksi. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta jätä sitä vähän pohjalle antamaan makua. Lisää kerma, koskenlaskija-juusto ja pippuria myllystä. Tarjoa lämpimän leivän kanssa tai paahda leivästä krutonkeja keiton pinnalle.
Perinteiset perunalepuskat
1 kg perunoita (sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi Rosamunda, Pito, Lady Claire, Van Gogh tai Opera)
3 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
1 dl maitoa
Keitä perunat kypäksi ja soseuta ne. Anna perunasoseen jäähtyä. Lisää maito, suola ja jauhot ja sekoita taikinaksi. Tee taikinasta pieniä kakkaroita ja taputtele niistä jauhon päällä noin 1 sentin paksuisia leipiä.
Paista 225° C noin 10 minuuttia.
Perunalepuskoihin voi lisätä erilaisia täytteitä.
Ullan suosittelema savumuikkutäyte
purkki savumuikkua
purkki smetanaa
1rkl tilliä
suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki ainekset ja käytä lepuskan täytteenä.
Pro Peruna ry:n sivuilta löytyy lisää tietoa perunasta, reseptejä ja keskustelupalsta, jossa voi vaihtaa ajatuksia muiden perunasta kiinnostuneiden kanssa.
www.properuna.fi
Artikkelin tarjoaa: Pro Peruna ry
Artikkelin tarjoaa:
Pro Peruna ry
Uusimmat
-
15:51
HS: Hallitus aikoo lieventää rangaistuksia holokaustin kiistämisestä
-
15:46
Jari-Matti Latvalalta valtava tunnustus – vastasi kiperään kysymykseen ulosajaneesta Sébastien Ogierista
-
15:46
Tiesitkö, kuinka rikas Donald Trump oikeastaan on? Forbes teki laskelman
-
15:42
Kiekkokatsomossa seisoi synkkä näky – mestarijoukkueelle hyytävät sanat
-
15:20
EK15: Sébastien Ogier ajoi ulos päätöspätkällä! Toyotalle toinen katastrofi peräjälkeen – MTV seuraa
-
15:15
Suomalaistutkijat selvittivät, miten rakkaus näkyy aivoissa – tällainen rakkaus on voimakkainta
-
15:09
Sitkeät vandaalit ovat piinanneet jalkapalloseuraa läpi kesän Helsingissä – nyt liekit viimeistelivät tuhon
-
15:03
Junosta tuli elämänmuutoksen myötä suurperheen isä – kertoo, millaisin konstein arki soljuu
-
14:58
Se on siinä! Raumalla tehtiin suomalaista hellehistoriaa
-
14:54
Järisyttävää rallidraamaa! Katso Sébastien Ogierin kaato päätöspätkällä – Jari-Matti Latvala kuin myrkyn niellyt
-
14:16
Suora lähetys kello 15: Pälkäneen kallot siunataan haudan lepoon
-
14:11
"Tuijotimme sitä tarpeeksi" – Nähtävyys räjäytettiin murskaksi kahdeksassa sekunnissa Yhdysvalloissa
-
14:06
Ei tätä voi käsikirjoittaa! Sami Pajari voitti MM-rallin valtavan draaman seurauksena
-
14:02
MTV tapasi Benjamin Ingrosson TTK:n kulisseissa – artisti paljasti, mitä mieltä on Loreenista ja Käärijästä
-
13:48
Hallitus höyläämässä kotitalousvähennyksestä sata miljoonaa – tämä kaikki muuttuu
-
13:41
Ampumavälikohtaus Israelin ja Jordanian rajalla – neljän kerrotaan kuolleen
-
13:16
Ensi kesänä Olympiastadionin täyttää Ultra Bra – onko sen jälkeen tämän nimen vuoro?
-
13:15
Miten pidetään ikimuistoinen juhlapuhe? Älä usko harhaluuloon: "Maailman suurin vale"
-
13:11
Helsinki-Vantaan ruuhkat: Kaksi tuotetta nousi esiin
-
13:07
Venäjä väitti vallanneensa taas uuden kaupungin Itä-Ukrainassa – lähestyy tärkeää solmukohtaa
-
Lataa lisää