Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keittiömestarin vinkeillä herkullista perunaruokaa

Kuva: Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva
Julkaistu 17.11.2009 09:22(Päivitetty 25.11.2009 12:22)

Syksyllä päivänvalon määrä vähenee ja kaamosväsymys tekee tuloaan. Väsymystä voi torjua pienillä arkisilla keinoilla, kuten hyvällä ruualla ja yhdessäololla. Peruna on suomalaisessa ruokavaliossa hyvä B- ja C-vitamiinien lähde. Lisäksi perunalla on pieni hiilijalanjälki, joten se on ekologiselle ruoanlaittajalle sopiva valinta.

Suomen keittiömestarien puheenjohtajan Ulla Liukkosen lämpimät perunaruuat houkuttelevat kaikki yhdessä pöydän ääreen.

Kaamosajan oireiden ilmaantuessa ei kannata jäädä yksin. Suomen keittiömestarien puheenjohtaja Ulla Liukkonen neuvoo, että ruuanlaittaminen itsessään on jo rentouttavaa puuhaa ja ystävien tai perheen kanssa kokkaus on hyvä tapa viettää aikaa yhdessä. Lapsetkin kannattaa ottaa mukaan vaikka kuorimaan perunoita tai pyörittelemään sämpylöitä.

Kuva: Pro Peruna

Sinisellä perunamuusilla piristystä pöytään

– Ammattilaisena täytyy todeta, että peruna on hyvä raaka-aine. Se taipuu niin moneksi: alku- ja pääruoaksi, leivonnaisiin, keittoihin, laatikoihin ja paistoksiin, Ulla Liukkonen kertoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa on jopa yli 60 perunalajiketta. Vanhojen tuttujen, kuten Nicolan ja Van Goghin, lisäksi on hyvä välillä valita aivan uusia.

– Ruuan onnistumisen kannalta on tärkeää valita ruokalajiin parhaiten sopiva lajike. Lajikkeilla saa myös vaihtelua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi sinisiä Blue Kongo -perunoita ranskanperunoiden tai perunamuussin valmistukseen: sininen versio tutusta ruoasta herättää varmasti hilpeyttä ruokapöydässä, Liukkonen jatkaa.

Puolivalmisteilla helpotusta kiireisen keittiöön

Kuva: Pro Peruna

Ammatikseen ruokaa laittava Ulla Liukkonen suosittelee kiireisille tai väsyneille kotikokeille myös elintarviketeollisuuden tuottamia puolivalmisteita ja pakasteita, joita on saatavilla laaja kirjo.

– Jos kokkaukseen on käytettävissä vähemmän aikaa, ovat puolivalmisteet ja pakasteet hyvä apu. Ne helpottavat ja nopeuttavat ruuanlaittoprosessia huomattavasti. Puolivalmisteista tehtyyn ruokaan on myös helppo saada persoonallisuutta lisäämällä siihen mukaan tuoreita raaka-aineita ja kattamalla annokset kauniisti. Ripaus estetiikkaa saa ruuan maistumaan, Liukkonen vinkkaa.

Ulla Liukkonen jakaa syksyyn sopivimmat perunareseptinsä ja kehottaa viettämään aikaa yhdessä kokkauksen ja ruokailun merkeissä.

– Seurassa on aina mukavampi syödä ja siinä samalla syksyn kaamoskin unohtuu. Kermainen kasvisosekeitto on ihanan maistuva ruoka ja sen seuraksi sopivat kotiseudultani Lappeenrannasta olevat perunalepuskat. Ne ovat mitä parhainta herkkua, joita tarjotaan jopa Linnan juhlissa.

Kuva: Pro Peruna

Kermainen kasvissosekeitto

(neljälle)

1l vettä
200 g perunaa (sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi Rosamunda, Pito, Lady Claire, Van Gogh tai Opera)
100 g porkkanaa
100 g lanttua
2 dl kermaa
100 g koskenlaskija-sulatejuustoa
mustapippuria myllystä
suolaa

Laita kuoritut perunat,porkkanat ja lantut veteen kiehumaan. Lisää hyppysellinen suolaa. Keitä kypsäksi. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta jätä sitä vähän pohjalle antamaan makua. Lisää kerma, koskenlaskija-juusto ja pippuria myllystä. Tarjoa lämpimän leivän kanssa tai paahda leivästä krutonkeja keiton pinnalle.

Perinteiset perunalepuskat

Kuva: LehtikuvaKuva: Lehtikuva

1 kg perunoita (sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi Rosamunda, Pito, Lady Claire, Van Gogh tai Opera)
3 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
1 dl maitoa

Keitä perunat kypäksi ja soseuta ne. Anna perunasoseen jäähtyä. Lisää maito, suola ja jauhot ja sekoita taikinaksi. Tee taikinasta pieniä kakkaroita ja taputtele niistä jauhon päällä noin 1 sentin paksuisia leipiä.

Paista 225° C noin 10 minuuttia.

Perunalepuskoihin voi lisätä erilaisia täytteitä.

Ullan suosittelema savumuikkutäyte

purkki savumuikkua
purkki smetanaa
1rkl tilliä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja käytä lepuskan täytteenä.

Pro Peruna ry:n sivuilta löytyy lisää tietoa perunasta, reseptejä ja keskustelupalsta, jossa voi vaihtaa ajatuksia muiden perunasta kiinnostuneiden kanssa.
www.properuna.fi

Artikkelin tarjoaa: Pro Peruna ry

Artikkelin tarjoaa:
Pro Peruna ry

Lisää aiheesta:

Ajankohdalla on väliä – teetkö sinäkin tämän seksimokan?Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseenNuohooja-Juhan nerokas niksi: Näin tarkistat, onko polttopuu tarpeeksi kuivaAsiantuntijat varoittavat kosmetiikan karkkituotteista: "Erityisen haitallisia nuorille"Näin helposti puhdistat liesituulettimen – pinttynyt rasva sihisee pois
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:30
    Lifestyle

    Ajankohdalla on väliä – teetkö sinäkin tämän seksimokan?

  • 18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • 17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 14:56
    Lämmitys

    Nuohooja-Juhan nerokas niksi: Näin tarkistat, onko polttopuu tarpeeksi kuiva

  • 12:51
    Ihonhoito

    Asiantuntijat varoittavat kosmetiikan karkkituotteista: "Erityisen haitallisia nuorille"