Käytkö kuntosalilla? Viisi hyvää syytä suosia koko kropan treenaamista kerralla

Kiireisen treenaajan pelastus saattaa olla treeniohjelman muuttaminen yksijakoiseksi.

Kuntosaliharrastajien keskuudessa väitellään paljon siitä pitäisikö treenit koosta koko kropan treeneistä vai lihasryhmittäin jaetuista. Tunnettu yhdysvaltalainen personal trainer Tony Gentilcore kertoo The Huffington Postin haastattelussa, että koko kehoon vaikuttavista moninivelliikkeistä koostuvia treenejä kannattaisi suosia.

Gentilcore kertoo, että moninivelliikkeet aktivoivat useita lihaksia kerralla, toisin kuin selvästi tietyn lihaksen eristävät liikkeet. Esimerkiksi tavallinen hauiskääntö kehittää pelkkää hauista, kun taas leuanvedossa aktivoituu hauisten lisäksi ainakin selkä- ja vatsalihaksia. Gentilcore kertoo viisi hyvää syytä, miksi koko kropan treenejä kannattaisi suosia.

Kaloreita kuluu enemmän lyhyemmässä ajassa

Eristäviin, yhtä tai kahta lihasta harjoittaviin liikkeisiin verrattuna energiankulutus kasvaa huomattavasti, kun suuret lihakset työskentelevät yhtä aikaa esimerkiksi kyykkyjä tehdessä.

Lihakset kasvavat paremmin

Vaikka eristävät liikkeet kehittävätkin työtä tekevää lihasta tehokkaasti, siitä ei välttämättä ole kaikille hyötyä. Gentilcore sanookin, että useimmille ihmisille kohdistettu tietyn lihasryhmän harjoittelu kerran viikossa ei ole useimmille riittävästi. Riittävä lepo huomioiden suunniteltu koko kropan viikkotreenin isoin etu on siinä, että samaa lihasta voikin rasittaa kahdesta jopa kolmeen kertaan viikossa, joka saattaa olla lihaskasvun kannalta tehokkaampaa.

Kasvattaa enemmän voimaa

Voimaharjoittelun perustana ovat liikkeet, joissa pystyy käyttämään mahdollisimman suuria painoja. Kyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto ovat erinomaisia koko vartaloa rasittavia liikkeitä, joista koostetun treeniohjelman noudattamisella voimatasojen pitäisi kasvaa nopeasti.

Parempaa ajankäyttöä

Lyhyt treeni kannattaa koostaa ennemmin moninivelliikkeistä kuin yhteen lihakseen kohdistuvista. Moninivelliikkeitä tehdessä saat useita lihasryhmiä treenattua samassa ajassa kuin vain yhtä lihasta rasittavia liikkeitä käyttäen.

Esimerkiksi kyykky rasittaa samoja lihaksia kuin laitteessa tehdyt etureisiliike, loitontaja- ja lähentäjäliikkeet, eli voit käyttää vain kolmasosan aikaa samaan hyötyyn, kun liike on valittu viisaasti. Lisäksi kyykätessä myös keskivartalon syvät lihakset rasittuvat, eli jalkojen lisäksi harjoitusta saa myös selän ja vatsan alue.

Joustavuutta treenaamiseen

Koko vartalon harjoittaminen ei ole sidoksissa käytettävissä oleviin laitteisiin, vaan näitä liikkeitä voi tehdä hyvin yksinkertaisilla välineillä – ja osaa, kuten leuanvetoa – ilman välineitä.

Lue myös:

    Uusimmat