Käytätkö kipulääkkeitä? Varo, ne voivat pahentaa päänsärkyä!

Yli miljoona ihmistä Iso-Britanniassa kärsii päänsäryistä, jotka aiheutuvat kipulääkkeiden liikakäytöstä.

Kun tunnet päänsäryn alkavan, nappaatko kipulääkkeen ja toivot sen vievän säryn pois? Nyt lääkärit varoittavat, että kipulääkkeiden liikakäyttö saattaa pahentaa päänsärkyjä.

Maailman terveysjärjestön mukaan jopa viisi prosenttia maapallon ihmisistä kärsii särkylääkkeiden aiheuttamasta päänsärystä. Suurin osa näistä henkilöistä kärsii alunperin lihasjännityksestä johtuvasta päänsärystä tai migreenistä. He voivat myös olla geneettisesti herkempiä lääkkeiden liikakäytölle.

Ongelma kroonisesta särystä kärsivillä

Englannin National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) ohjeistaa päänsärkyjen hoidossa ja varoittaa lääkkeiden ylimalkaisesta käytöstä. Ei ole kuitenkaan olemassa tarkkoja tutkimustuloksia siitä, miksi särkylääkkeet pahentavat kipua. Lääkkeiden liikakäytöstä aiheutunut päänsärky tuntuu samalta kuin migreeni tai tavanomainen päänsärky.

– Siitä tulee ikävä noidankehä, sillä kun otat kipulääkkeitä, päänsärky pahenee, joten otat taas lisää lääkkeitä, professori Martin Underwood muistuttaa.

Neurologi Manjit Matharun mukaan särkylääkkeitä ei saisi missään nimessä käyttää yli 10-15 päivää kuukaudessa.

Estä päänsärky ilman lääkkeitä

Ellei kipulääkeitä saa syödä, mikä avuksi päänsärkyyn? Osa lääkäreistä neuvoo päänsärkypotilaita kääntymään akupunktion puoleen.

– Tutkimusten mukaan se on tehokas keino estää lihasjännityksestä johtuvaa päänsärkyä sekä migreeneitä, Martin Underwood kertoo.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: bbc.co.uk, WHO

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja