Mainos

Kaupan valmispiparit vertailussa: Kalori- ja lisäainepommeja vai kotitekoisten veroisia?

Makuja.fi vertaili valmispiparkakkujen tuotesisältöjä. Katso, mitä suosikkipiparisi sisältävät!

Piparit ovat monille suomalaisille joulunajan suosikkiherkkuja. Niitä on mukava leipoa koko perheen voimin alusta asti itse tai helposti valmistaikinasta. Kaikista yksinkertaisin vaihtoehto on tietysti hakea kaupasta purkillinen valmispipareita. Mutta ovatko nämä kaupan versiot todellisuudessa verrattavissa kotitekoisiin joulupipareihin?

Kotitekoisten pipareiden ainesosina käytetään perinteisesti vehnäjauhoja, siirappia, voita, sokeria, kananmunaa, soodaa ja mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, pomeranssia, inkivääriä ja suolaa. Kaupan valmispipareista löytyy kyllä näitäkin aineksia, mutta tiettyjä ainesosia on saatettu korvata aromeilla ja joitain aineksia jätetty kokonaan pois.

Makuja.fi vertaili kymmenen kaupan valmispiparin ravintosisältöjä.

Piparkakkujen ravintosisällöt vertailussa

Makuja.fi:n vertailu paljastaa kalorpitoisimpien pipareiden olevan Tasangon perinteiset piparit ja X-tra Piparkakut. Vähiten energiaa sisältävät Töysän piparkakut ja voipiparkakut sekä Pirkka piparkakut, jotka ovat Töysäläisen valmistamia.

Ravaisimmat piparit löytyvät Tasangolta ja Annas Originalilta. Vähiten rasvaa sisältävät taas CrazyBakers of Swedenin ja Töysäläisen piparkakut. Eniten proteiinia sisältävät Töysäläisen voipiparit (6,9 g/ 100g).

CrazyBakers of Sweden, Pirkka, Semper ja X-tra eivät erittele piparkakkujen ravintosisällöissään sokereiden osuutta hiilihydraateista. Sokerisimmat piparit ovat Töysäläisen piparkakut sekä voipiparkakut, kun taas Tasangon perinteiset piparit, Kantolan Pipari ja LU peinteiset piparkakut sisälsivät vähiten sokeria.

1. Annas Original piparkakkuja 300g

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa 1991 kJ | 474 kcal
Proteiinia 5.3 g
Hiilihydraatteja 69.6 g
josta sokereita 32.3 g
Rasvaa 19.1 g
tyydyttyneitä 10.5 g
tyydyttymättömiä 8.6 g
Kuitua 1,3 g

2. CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut 150g

Ravintosisältö/ 100g:
Energiaa 1910 kJ | 456 kcal
Proteiinia 3 g
Hiilihydraatteja 78 g
Rasvaa 14,4 g
erityisruokavaliot: gluteeniton

3. Kantolan Pipari 400 g

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa 1950 kJ | 470 kcal
Rasvaa 18 g
-josta tyydyttynyttä 6,5 g
Hiilihydraatteja 69 g
-josta sokereita 29 g
Kuitua 4 g
Proteiinia 5 g
Suolaa 0,5 g
erityisruokavaliot: ei kananmunaa, maidon laktoosia tai maitoproteiinia

4. LU Perinteinen Piparkakku 340g

Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 1980 kJ | 472 kcal
Proteiinia 5.6 g
Hiilihydraatteja 68 g
josta sokereita 29 g
Rasvaa 19 g
tyydyttyneitä 8.9 g
tyydyttymättömiä 10.1 g
Kuitua 1.9 g
Natrium 0.55

5. Pirkka piparkakku 350g

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa 1840 kJ | 440 kcal
Proteiinia 6.8 g
Hiilihydraatteja 70.0 g
Rasvaa 15.0 g
Kuitua 1.5 g
Natriumia 0.10
erityisruokavaliot: maidoton ja laktoositon

6. Semper piparkakut

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa kJ 1900 | 450 kcal
Proteiinia 2 g
Hiilihydraatteja 73 g
Rasvaa 16 g
erityisruokavaliot: aineksena ei ole maitoa, luontaisesti gluteeniton  

7. Tasangon herkut perinteiset piparit 600g

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa 2072 kJ | 495 kcal
Proteiinia 5.5 g
Hiilihydraatteja 69.5 g
josta sokereita 27.7 g
Rasvaa 20.4 g
tyydyttyneitä 4.5 g
tyydyttymättömiä 15.9 g
Kuitua 1.9 g
Natrium 0.2 g
erityisruokavaliot: laktoositon, maidoton, soijaton

8. Töysäläinen piparkakku 400g

Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 1842 kJ | 439 kcal
Proteiinia 6.8 g
Hiilihydraatteja 70.1 g
josta sokereita 37.3 g
Rasvaa 14.5 g
tyydyttyneitä 6.4 g
tyydyttymättömiä 8.1 g
Kuitua 1.5 g
Natrium 0.1 g
erityisruokavaliot: laktoositon, maidoton, soijaton

9. Töysäläinen voipiparkakku 400g

Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 1847 kJ | 439 kcal
Proteiinia 6.9 g
Hiilihydraatteja 70.1 g
josta sokereita 37.4 g
Rasvaa 14.6 g
tyydyttyneitä 7.8 g
tyydyttymättömiä 6.8 g
Kuitua 1.5 g
Natrium 0.1 g

10. X-tra Piparkakku 400 g

Ravintosisältö / 100g:
Energiaa 2000 kJ | 478 kcal
Proteiinia 6.7 g
Hiilihydraatteja 74 g
Rasvaa 16 g
erityisruokavaliot: maidottomia ja laktoosittomia

Piparkakkujen lisäaineet syynissä

Eniten lisäaineita vertailussa sisältävät vertailun gluteenittomat vaihtoehdot CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut sekä Semper piparkakut. Vertailun lisäaineettomia (lukuun ottamatta ruokasoodaa) pipareita ovat puolestaan Annas Original, Töysäläinen piparkakku ja Töysäläinen voipiparkakku.

1. E100: väriaine, kurkuma, joka valmistetaan curcuma longa -kasvin juuresta.

Missä: Semper piparkakut

2. E160a: luontainen elintarvikeväri, karotenoidi, beta-karoteeni, lykopeeni. Sitä on luontaisesti muun muassa porkkanoissa, vihreissä lehtivihanneksissa, tomaateissa, aprikooseissa ja ruusunmarjoissa, mutta sitä valmistetaan teollisuuden käyttöön usein keinotekoisesti. Karoteenit ovat A-vitamiinin esiasteita, jotka voivat muuttua ihmisen kehossa A-vitamiiniksi.

Missä: E160a-väriainetta on vertailun pipareista ainoastaan Pirkka piparkakuissa.

3. E160b on luontainen elintarvikeväri. Se uutetaan annattopensaan keltaisista hedelmistä, joka on kotoisin Karibianmeren saarilta.

Missä: Semperin piparkakut

4. E322: emulgointiaine soijalesitiini

Missä: Kantolan Pipareissa ja LUn perinteinen piparkakuissa

5. E412 on stabilointi- ja sakeuttamisaine, guarkumi, joka valmistetaan guar-kasvin siemenistä.

Missä: CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut

6. E464: sakeuttamisaine, hydroksipropyylimetyyliselluloosa. Aine valmistetaan käsittelemällä selluloosaa tai puuvillaa hapolla. Muut sakeuttamisaineen osat valmistetaan puolestaan selluloosasta kemiallisilla menetelmillä.

Missä: CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut

7. E471, rasvahappojen mono- ja diglyseridit, on myös emulgointiaine, jota löytyy esimerkiksi kasvimargariineista. E471 on glyserolista ja rasvahapoista valmistettu yhdiste.

Missä: CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut sekä Pirkka, Semper ja X-tra piparkakut sisältävät sellaista margariinia, jossa on käytetty E471-lisäainetta.

8. E475: emulgointiaine, rasvahappojen polyglyseroliesterit, joka valmistetaan glyserolista ja rasvahapoista, jotka voivat olla eläinperäisiä.

Missä: Semper piparkakut

9. E500: nostatusaine, ruokasooda, natriumkarbonaatti, natriumbikarbonaatti

Missä: Annas Original piparkakkuja, Kantolan Pipari, LU Perinteinen Piparkakku, Pirkka piparkakku, Semper piparkakut, Tasangon perinteiset piparit, Töysäläinen piparkakku, Töysäläinen voipiparkakku, X-tra Piparkakku

Ei: CrazyBakers of Sweden Gluteenittomat Piparkakut

10. E503 on myös nostatusaine, ammoniumkarbonaatti.

Missä: Sitä käytetään ruokasoodan lisäksi Tasangon perinteisissä pipareissa ja X-tra piparkakuissa.

Lähteet: foodie.fm, ekoodit.fi, valmistajien sivut

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Ursula Vieno, ursula.vieno@mtv.fi

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.