Mainos

Kaulan ja pään alueen melanooma vaarallisin

Päänahan ja kaulan alueen ihosyövät ovat hengenvaarallisempia kuin muualla kehossa ilmenevät syövät, väittää laaja brittitutkimus.

Miehille ihosyöpä kehittyy useimmiten kaulaan, hartioille ja selkään. Naisille ihosyöpä tulee todennäköisimmin jalkoihin tai käsivarsiin.

Ihosyövät on yleisin syöpätyyppi vaaleaihoisilla ihmisillä. Tummaihoisilla ihosyövät ovat harvinaisia.

Suurin osa ihosyövistä on helposti hoidettavissa. Sen sijaan melanooma eli tummasolusyöpä on erittäin vaikea hoitaa, jos sitä ei havaita ajoissa. 3/4 osaa ihosyöpäkuolemista on melanooman aiheuttamia. Melanoomaan sairastuu vuosittain noin 700 suomalaista.

Melanooma muistuttaa tavallista luomea. Jos luomi muuttaa muotoaan, kannattaa mennä lääkäriin. Luomi on harvoin kipeän tuntuinen, mutta se voi kutista. Ihminen, jolla on paljon luomia, on suuremmassa riskiryhmässä saada melanooma.

Pahanlaatuinen melanooma leviää paljon nopeammin verenkierrossa kuin muut ihosyöpätyypit. Jos melanooman hoito ei onnistu, se voi levitä maksaan, keuhkoihin tai aivoihin.

Vaikka jotkut ihmiset ovat muita herkempiä saamaan ihosyövän, pääsyy syöpään on altistuminen liialle auringonvalolle. Aurinkovoiteen ei ole vielä todistettu suojaavan ihoa melanoomalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.