Mainos

Kaukojäähdytys tekee ennätyksiä helteellä

Helle lienee jäähdytyskauppiaan paras markkinoija. Näinä päivinä Helsingin Energia tekee ennätyksiä, sillä yhden päivän aikana kaukojäähdytystä kuluu saman verran kuin 250 000 kaupunkilaista tarvitsee energiaa käyttövetensä lämmitykseen.

Ennätyksellisetkään helteet eivät muuta maamme lämmitystasapainoa, sillä Helsingin Energian kulutuksesta kaukojäähdytyksen osuus on vain joitakin prosentteja ja kaukolämpöä sitten se yli 90 prosenttia. Mutta osuus on kasvussa, ja etenkin uudiskohteisiin kaukojäähdytys ostetaan usein samalla kuin kaukolämpökin. 

Uuteen helpommin kuin vanhaan

Helsingin Energian jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski pitää kaukojäähdytyksen hyvänä puolena järjestelmän yksinkertaisuutta.

– Se tulee hyvinkin vastaavasti kuin kaukolämpö. Kellaritilaan kiinteistöön lämmönjakohuoneeseen pistetään lämmönsiirrin, jota kautta sitten kaukojäähdytys jaellaan sinne huoneistoihin, Koski sanoo.

Jos kaukojäähdytys halutaan vanhaan kiinteistöön, liittymiskustannukset voivat olla tuhansia euroja. Yksittäisen asunnon vuotuiset jäähdytyskustannukset ovat joitakin satoja euroja.

Kaukojäähdytys ei kuitenkaan tule saman patterin kautta mistä kaukolämpö säteilee huoneistoon vaan sille on joko omat patterinsa tai jäähdytys voidaan johtaa huoneistoon ilmanvaihtokanavien kautta.

Helpottaa helteellä

Yksi iso Helsingin Energian kaukojäähdytysasiakas on Senaattikiinteistöt. Sen kiinteistössä Itä-Pasilassa on Maanmittauslaitos, jonka asiakaspalvelusihteeri Riikka Törrönen ei keksi hellepäivän viilentäjästä moitteen sijaa.

– Sanoisin kyllä että täällä on ihana tehdä töitä. On tosi miellyttävää kun jaksaa ajatella, jaksaa istua ja tehdä töitä. Kun työ vaatii ajattelemista, se on vähän raskasta jos ajatus ei kulje, Törrönen kehuu. Ja niin on kehunut moni asiakaskin, joka on tullut ovesta sisään.

Lisääntyy koko ajan

Helsingin Energialla on kaukolämmön runkoputkea 1300 kilometriä ja jäähdytyslinjaa vain 60 kilometriä, mutta jäähdytyksen osuus kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä kaukojäähdytyksen saa suurimpaan osaan asuintaloja Helsingin kantakaupungin alueella.

Helsingin Energialla on kaksi maanalaista "tekojärveä", toinen Esplanadin alla ja toinen Itä-Pasilassa. Jäähdytysvesi on kierrokselle lähtiessään 8-asteista ja palatessaan 16-asteista. Altaissa on vettä yhteensä liki 50 000 kuutiometriä, mikä riittää tulevaisuudessakin vaikka koko Helsingin kiinteistöjen jäähdytyksen kylmäakuksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja