Väsyikö Yhdysvallat Ukrainan tukemiseen? Risto E.J. Penttilä: "Hätä on todellinen"

Väsyikö Yhdysvallat Ukrainan tukemiseen? 10:15
Miten Penttilä uskoo tilanteen kehittyvän? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi tapaa tiistaina 12. joulukuuta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa. Presidenttien on määrä keskustella muun muassa Yhdysvaltain tuesta Ukrainalle. Taannoin kongressin republikaanisenaattorit äänestivät Ukrainan tukipakettia vastaan. 

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että Zelenskyin vierailu osoittaa Ukrainan olevan huolissaan Yhdysvaltojen tuen radikaalista vähentämisestä.

– Hätä on todellinen ja syy Zelenskyin matkaan on se, että hän yrittää vielä käännyttää kongressia apupaketin taakse, mutta tehtävä on vaikea, Penttilä sanoo.

Hän toteaa, että Zelenskyin on suoriuduttava tulevalla vierailullaan hyvin sekä poliittisesti, että median silmissä.

– Tässä pelataan presidentinvaalipeliä ja on ikävä huomata, että Ukrainan tuesta on tullut osa presidentinvaalikampanjaa, osa budjettipolitiikkaa, sekä osa sisäpolitiikkaa. Silloin ollaan hyvin epävarmassa tilanteessa, Penttilä listaa.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbánin on uutisoitu lisänneen kapuloita rattaisiin järjestämällä salaisia keskusteluja republikaaniedustajien kanssa vaikuttaakseen Ukrainan tukeen. Penttilä uskoo Unkarin huomanneen, että tämänkaltaisella häiriköinnillä saa huomiota ja hyötyä, erityisesti kotimaassa.

– Tämä on ikävä tilanne Euroopassa ja tällaisia poliitikkoja näyttää löytyvän sieltä täältä. Viimeksi Hollannin vaaleissa Geert Wilders voitti ja hänen lähtökohtansa Ukrainan auttamiseen on hyvin negatiivinen. Olemme uudessa tilanteessa, Penttilä pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat