Mainos

Kauhajoen kouluampuminen muutti terveyskeskuksen arjen kuukausiksi – ylilääkäri kertoo, miten kauhujen päivä eteni

2:37

Terveyskeskuksen ylilääkäri Kirsi Kähärä muistaa Kauhajoen kauhujen päivän kuin eilisen. Kähärän mukaan kyseessä oli nopea ja ainutkertainen katastrofi, jossa oli myös ripaus onnea mukana.

Kauhajoen ylilääkärin haastattelu kuunneltavissa yläpuolelta

Vaikka Kirsi Kähärä ei mieluusti haluakaan Kauhajoen tiimoilta "onnesta" puhua, kertoo hän yhden onnekkaan seikan edesauttaneen tilanteen haltuunottamista huomattavasti.

– Ampumaluokan naapurissa oli meneillään ensihoito-opetusta, jossa ensihoitaja Timo Koivula oli tullut koululle opettamaan suoraan yövuorosta. Hänellä oli jäänyt yön tiimoilta Virve-viranomaispuhelin taskuunsa.

Kiitos Koivulan nopean reagoinnin, saatiin viesti perille todella nopeasti. Kähärän mukaan viestin jälkeiset minuutit olivat terveyskeskuksessa erittäin ripeitä.

– Tehtiin täällä minuuteissa päätöksiä. Kaikki ei-kiireelliset vastaanotot peruttiin ja kaikki lääkärit ja sairaanhoitajat siirtyivät vastaanottomaan traumatisoituneita ja ahdistuneita ihmisiä. Samalla alettiin kutsumaan iltavuorolaisia aikaistamaan työvuoroja.

Kriisi uuvutti myös terveyskeskuksen työntekijät

Kähärän mukaan katastrofaalinen päivä säteili terveyskeskuksessa kovana kiireenä kuukausien ajan. Työmäärää lisäsivät lukuisat vanhempien illat, raportit sekä tapauksen tutkinta.

– Itse tein asian tiimoilta töitä puoli vuotta. Se oli työntekijöille kaikin puolin erittäin traumaattista. Osalla meistä oli samanikäisiä lapsia. Kun kriisi oli takana, monet työntekijät koki uupumusoireita ja tuli sairaslomia, vaikka tarjottiin koko ajan terapeuttista tukea.

Edelleen Kauhajoella vaikuttava Kähärä kertoo kunnan tilanteen olevan tällä hetkellä kuitenkin erittäin vakaa.

– Elämä jatkuu Kauhajoella normaalisti. Tästä tuli arpi muistoihin mutta sen jälkeen on tapahtunu monia hyviä asioita.​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.