Katumaasturien suosiolla järkyttävä vaikutus – jalankulkijoiden kuolemat nousussa

1:31

Katumaasturin alle jäänyt jalankulkija kuolee todennäköisemmin kuin tavallisen henkilöauton alle jäänyt.

Pääkuvan video

Mercedes-Benz on esitellyt uuden G-sarjan maastoauton

Detroit Free Press ja USA Today -sanomalehti tekivät yhteistyössä tutkimuksen katumaastureiden suosion kasvusta Yhdysvaltain markkinoilla. Tilastoja tutkimalla tiedotusvälineet löysivätkin tiedon, että katumaasturi on pääasiallinen syy jalankulkijoiden kuolemantapauksissa. 

Jalankulkijoiden kuolemat ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa peräti 46 prosenttia ja heitä kuoli lähes 6000 henkeä pelkästään vuonna 2016.

Yhdysvaltain liikenneturvallisuuden virasto NHTSA kertoo omissa tutkimuksissaan, että jalankulkijan todennäköisyys kuolla katumaasturin tai avolava-auton törmäyksestä on kaksin- tai kolminkertainen verrattuna tavalliseen henkilöautoon.

Tämä johtuu autojen muodosta: niiden puskurit ovat jykeviä ja ne ovat korkealla jalankulkijoihin nähden. Tästä syystä jalankulkijat saavat useammin kuolettavia vammoja rintakehään tai päähän.

Detroit Free Press ja USA Today kävivät läpi koko Yhdysvalloista kerättyä dataa ja päätyivät siihen tulokseen, että katumaastureiden osallisuus jalankulkijoiden kuolemantapauksiin oli noussut vuodesta 2009 vuoteen 2016 yhteensä 69 prosenttia. Katumaastureiden osuus oli myös lisääntynyt säännöllisesti vuosi vuodelta.

Tutkimusta tehneet mediat kuitenkin lisäävät, että moni katumaastureiden alle jääneistä oli kävellyt autotiellä käyttämättä suojatietä ja punaisia päin tai kävellyt päihtyneenä auton alle. Lisäksi älypuhelimien lisääntyvää osuutta niin jalankulkijoiden kuin autoilijoidenkin tarkkaavaisuuden puutteeseen ei pidä unohtaa. Detroit Free Press ja USA Today kuitenkin muistuttavat, että näillä tekijöillä ei voi yksinään selittää tilastojen lukuja.


Lähde: Car Throttle

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja