Katulaiton taideteos on Aston Martinin mielestä mainio idea sen ensimmäiseksi prätkäksi

Tässä on Aston Martinin ensimmäinen moottoripyörä 1:20
Tältä näyttää Aston Martinin ensimmäinen moottoripyörä AMB 001.

Aston Martinin ensimmäisen moottoripyörän valmistaa Brough Superior. Kyseessä on tuhatkuutioinen katulaiton prätkä, jonka hintalappu on kaksipyöräiseksi todella pysäyttävä.

Urheiluautoistaan tunnettu Aston Martin on esitellyt ensimmäisen moottoripyöränsä. 100 kappaleeseen rajoitettu AMB 001 on valmistettu yhdessä 100-vuotisjuhliaan viettävän Brough Superiorin kanssa. Molemmat tekijät edustavat brittiläistä kilpa- ja käsityöperinnettä.

AMB 001 on vähintäänkin erikoinen tapaus.

Peräti 88 asteen kulmassa takova 997-kuutioinen V2-moottori on pitkä kuin nälkävuosi. Se kehittää – voiko näin edes sanoa – ”vain” 180 hevosvoimaa, vaikka siinä on pakokaasuahdin. Turbon ahtoilmaa viilentää välijäähdytin. Runko on valmistettu hiilikuidusta. Mittaristona toimii kännykän näköinen kosketusnäyttöpalikka, jonka tankin kahtia jakava muoto puolittaa. Istuin on pala käsin ommeltua nahkaa.

Pyörän väritys noudattelee Aston Martinin legendaarisia Stirling Green ja Lime Essence -sävyjä, mustilla vanteilla. Pakoputkisto on valmistettu – ei alumiinista, eikä titaanista – vaan inconel-superseosmateriaalista. Kannattaa googlata.

Autovalmistajien moottoripyöräyritelmät ovat perinteisesti epäonnistuneet. Milanon näyttelyssä Kauppalehdelle pyörää esitellyt Brough Superiorin ranskalainen muotoilujohtaja ei ollut missään määrin tietoinen mitä Aston Martin pyöräprojektillaan tavoittelee, saatikka miksi pyörä ei ole katulaillinen.

Pyörän hinta on 108 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat