Mainos

Kattotyöntekijän tuska: Työmaalla jopa 80 astetta lämmintä

Helle hellii lomailijaa, mutta töissä olevilla voi olla tukalampaa. Kuumassa työskentely vaikuttaa työviihtyvyyteen ja voi lisätä sairastumis- ja tapaturmariskiä. Kuumassa työskennellessä pitää juoda riittävästi ja huolehtia myös taukojen pitämisestä.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumista terveyttä haittaavalle lämpöolosuhteille. Altistumista kuumuudelle on rajoitettava kun työpaikan lämpötila nousee helteellä yli 28 asteen. Vakiintuneeksi käytännöksi on muodostunut pitää 10 minuutin tauko kerran tunnissa. Jos lämpötila työpaikalla on yli 33 astetta, lepoaika on 15 minuuttia tunnissa.

– Työntekijöiden pitää noudattaa niitä työnantajan antamia ohjeita ja tauottaa työtään, jos työnantaja on luonut sille edellytykset, sanoo aluehallintoviraston työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki.

Aluehallintovirastoon tulee kyselyjä etenkin keittiössä ja pienissä myymälöissä työskenteleviltä, joissa lämpötila voi nousta tukalaksi.

Läpiveto ja tuuletin helpottavat

– Mikäli ilmanvaihdolla ei enää tilannetta pysty helpottamaan, kannattaa tuulettaa, aukaista ikkuna ja ovi läpivedon saamiseksi. Tai sitten jos on isoja ikkunoita, niin kannattaa sulkea sälekaihtimet, koska se vähentää työtilan lämpökuormaa, kertoo Lehtimäki. Myös pieni tuuletin voi helpottaa oloa.

– Se kierrättää sitä ilmaa ja ilman liike viilentää tuntemusta iholla. Pieniin työtiloihin on myös hankittu siirrettäviä viilentimiä, sanoo Lehtimäki.

Rakennuspuolelta tai yleensä ulkona työtä tekeviltä ei valituksia helteestä tule. Erityisen kuumat olosuhteet löytyvät talojen katoilta töitä tekevillä.

– Aamulla katon pinta on noin 30-40 astetta ja kahdentoista jälkeen 60 ja 80 asteen välillä, riippuen missä päin kattoa ollaan, sanoo bitumieristäjä Lassi Minkkinen KS Bitumikatteesta. 

"10-15 litraa vuorokaudessa" 

Helteellä pitää muistaa juoda riittävästi, fyysisessä työssä jopa yhdestä kahteen desiä kerralla muutaman kerran tunnissa.

– Nestettä menee reilusti, noin 10-15 litraa vuorokaudessa, sanoo Minkkinen. Hän pyrkii pitämään huolta omasta jaksamisestaan riittävän nesteytyksen lisäksi myös levolla.

– Se on pakko nukkua päiväunet ja yrittää pitää huoli yöunista, sanoo Minkkinen. Lomalaiset haaveilevat helteisistä keleistä, mutta Minkkinen toivoisi sään viilenevän.

- 15 astetta ja pilvistä olisi sellainen toivottavin keli näihin meidän töihin. Kaikki muut toivovat hellettä, mutta me toivotaan vähän viileämpää, sanoo Minkkinen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.