Kattilat kuntoon 15.11.1999

Toimittaja Sonja Blåberg

Pese ja huuhtele kattilat ennen käyttöönottoa. Hankalasti irrotettavat etiketit voi liottaa ruokaöljyllä, näin ei tule naarmuja
Kattilan käyttö :
- sopivan kokoinen kattila liedelle, ei kiehu yli yhtä helposti, - kun kattilassa alkaa kiehua vähennä lämpöä heti - kattila voi olla levyn kokoinen tai hiukan suurempi - liedellä olevassa kattilassa tulee aina olla nestettä, kattilaa ei tule kuumentaa tyhjillään, erityisesti puuro- ja kerroskattiloissa

Ruostumaton teräs
- kestää konepesun - lisää suola valmiiseen ruokaan tai aikaisintaan silloin kun keitos alkaa kiehua. Kylmään veteen lisätty suola syövyttää terästä.

Pinnoitetut astiat
- Älä kuumenna tyhjillään. Liian korkea lämpötila vioittaa pinnoitusta, etenkin ylikuumennus tyhjänä. - Käytä muovista tai puista paistinlastaa - Rikkinäiseen pintaan tarttuu helpommin ruoka. - Kattilat ja paistinpannut kannattaa pestä kuumassa pesuaineliuoksessa heti käytön jälkeen. - Pinnoitetut astiat voi pestä myös silloin tällöin koneessa, mutta emaloitu ulkopinta harmaantuu ajan mittaan konepesussa. Konepesu kuivattaa astianpintaa, pintaan voi sipaista hiukan ruokaöljyä.

Alumiini
- ei astianpesukoneeseen - pesu astianpesuaineella

Emali
- kestää konepesun - varottava kolhimista ja pudottamista

Valurauta
- pese heti käytön jälkeen kuumalla vedellä tai pyyhi puhtaaksi talouspaperilla - kuivaa huolellisesti joko uunin tai lieden jälkilämmöllä, näin estät ruostumisen - älä käytä pesuaineita - ei kestä konepesua - suojaa valurautaiset astiat rasvapolttamalla

Kattiloiden kirkastus

Keittämällä etikkaliuosta kattilassa ( 2 dl etikkaa/ 1 l vettä). Käy myös marja ja ruostetahrojen poistoon.

Pohjaanpalaneet ruoat:
Kiehauta pyykinpesujauhetta (2 rkl/ 1l vettä) kattilassa, anna kiehua pari minuuttia. Jos pohjaanpalneet ovat edelleen tiukasti kiinni, ripottele pyykinpesujauhetta, konetiskiainetta tai soodaa kostean kattilan pohjalle. Laita kelmu kattilan päälle ja anna olla tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat