Katsoja kuoli, kun ralliauto suistui naisen päälle kesken vauhdikkaan kisan Seinäjoella – käräjäoikeus hylkäsi kaikkien syytteet

Hallinnasta lähtenyt ralliauto jyräsi katsojan kuoliaaksi Seinäjoella 0:40
Video näyttää, mitä tapahtui, kun ralliauto lähti hallinnasta kaarteessa Seinäjoella Pohjanmaan Rallissa vuoden 2018 kesäkuussa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet oikeudenkäynnissä, joka koski katsojan kuolemaa Seinäjoen rallionnettomuudessa.

Katsoja kuoli ralliauton ajauduttua ulos tieltä kesäkuussa 2018 järjestetyn Pohjanmaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Katilantiellä Seinäjoella. Oikeuden mukaan kuolema ei johtunut syytettyjen huolimattomuudesta, vaan onnettomuus oli valitettavien yhteensattumien summa.

Järjestäjät eivät oikeuden mukaan laiminlyöneet mitään yksiselitteistä määräystä tai ohjetta, vaan päinvastoin toimivat lupaehtojen ja lajiliiton sääntöjen mukaan.

– Vastaajat eivät ole laiminlyöneet sellaista huolellisuusvelvoitetta, jonka perusteella heidän olisi katsottava huolimattomuudellaan aiheuttaneen katsojan kuoleman, maanantaina annetussa tuomiossa todetaan.

Onnettomuuspaikassa ei aiemmin ulosajoja

Oikeuden mukaan rallin järjestäjät pyrkivät tekemään turvallisuussuunnitelman ja riskianalyysin mahdollisimman huolellisesti.

– Mahdolliset riskipaikat oli arvioitu kiertämällä reitti useaan kertaan. Riskipaikoiksi oli määritelty kohtia, joissa historiatietojen valossa oli odotettavissa ulosajoja. Onnettomuuskohdassa ei ollut aiemmin selvitetty olleen ulosajoja.

Oikeuden mukaan onnettomuuspaikan riskiarviointi oli haastavaa. Myöskään asiantuntijat eivät olleet osanneet arvioida ulosajokohdan onnettomuusmekanismia.

– Rallikilpailuihin perehtynyt ja laajan kokemuksen turvallisuuskysymyksistä omaava Trafin entinen liikenneturvallisuusasiantuntija ei olisi määritellyt uhrin sijaintipaikkaa kielletyksi alueeksi. Myöskään poliisien turva-auton kuljettajat eivät tosiasiassa ole pitäneet uhrin sijaintipaikkaa erityisen vaarallisena, tuomiossa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat