Näin Seinäjoen traaginen turma tapahtui: Video näyttää, mitä tapahtui, kun ralliauto lähti hallinnasta kaarteessa – naiskatsoja kuoli välittömästi

Hallinnasta lähtenyt ralliauto jyräsi katsojan kuoliaaksi Seinäjoella 0:40

Järkyttävä video näyttää, miten hallinnasta lähtenyt ralliauto lentää yleisöön. Seinäjoella Pohjanmaan Rallissa vuoden 2018 kesäkuussa tapahtunut onnettomuus vei yhden naiskatsojan hengen.

Nainen oli istunut retkituolissa noin 14 metrin päässä tiestä. Auto kieri hänen päälleen, pysähtyen naisen selän takan olleeseen mäntyyn. Nainen kuoli välittömästi.

Asiaa puidaan Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii tapahtuman järjestäjille sakkoja kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan nämä olivat laiminlyöneet sen, ettei rallista aiheudu sen katsojille vaaraa.

Hänen mukaansa järjestäjät jättäneet opastamatta, ohjeistamatta ja kontrolloimatta yleisön turvallista sijoittumista.

Poliisi on pyytänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta lausunnon onnettomuudesta. Sen mukaan ulosajo on rallille lajityypillinen tapahtuma, ja siten järjestäjän ennakoitavissa. Siksi se tulisikin ottaa turvallisuusjärjestelyissä huomioon.

Onnettomuuspaikka oli S-mutkan ulkokaarre, ja oli Tukesin mukaan siksi vaaralliseksi luokiteltava katselupaikka. Tukes huomioi, että vieressä sijainnut avohakkuualue on saattanut houkutella paikalle katsojia hyvän näkyvyyden ja helppokulkuisuuden vuoksi.

– Tukesin arvion mukaan Pohjanmaan-Ralli ry ei ole riittävästi huolehtinut yleisön turvallisuudesta Pohjanmaan Ralli -tapahtumassa, lausunnossa todetaan.

Virasto kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että yleisölle sallittuja tai kiellettyjä katselualueita ei oltu merkitty maastoon tai karttoihin. Se myös kiinnitti huomiota rallin turvallisuussuunnitelmien puutteisiin.

– Onnettomuuspaikkaan liittyen ei Pohjanmaan Rallin riskianalyysissä ollut tunnistettu erityisiä vaaroja, ulosajon riskiä tai mahdollisesti suosittua katselualuetta. Onnettomuuspaikkaa ei ollut määritetty erityisen vaaralliseksi ja sen vuoksi kielletyksi katsomoalueeksi. Tämän vuoksi onnettomuuspaikkaa ei myöskään ollut merkitty maastoon, eikä sinne ollut sijoitettu järjestyksenvalvojia, lausunnossa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat