Katso vinkit: Pyykinpesu sujuu myös ekologisesti

Pyykinpesu on sitä kuluttavampaa luonnolle, mitä useammin ja mitä voimakkaammilla aineilla sitä tehdään. Puhdasta pyykkiä saa myös luontoa säästäen.

Sekä luonto että pyykkisi kiittävät näistä vinkeistä:

Alenna lämpötilaa

Jopa 90 prosenttia pyykinpesuun kuluvasta energiasta menee veden lämmittämiseen. Jos mahdollista, alenna siis pesulämpötilaa.

Lämpötilan alentaminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, sillä kaikki tekstiilit, esimerkiksi puuvilla, eivät puhdistu kunnolla alle 60 asteessa. Tällöin ekologisempi vaihtoehto on pestä vaatteet korkeammassa lämpötilassa, jotta ne puhdistuvat kunnolla. Jos vaatteisiin jää likaa, ne kuluvat nopeasti.

Pese täysiä koneellisia

Älä pese pyykkiä ennen kuin kone on niin täysi, että sen yläosassa on vain kämmenen mentävä tila. Mitä useamman koneellisen peset viikossa, sitä enemmän vettä kuluu. Tämän takia pesukertoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan harventaa, ja täysien koneellisten peseminen auttaa tässä tehtävässä.

Vaihda energiasyöppö ekologisempaan malliin

Jos olet uuden pesukoneen tarpeessa, kannattaa vertailla mallien energiataulukkoja. Uudet pyykinpesukoneet ovat kaikkiaan varsin energiatehokkaita, sillä alin sallittu energialuokka yli neljän kilon koneelle on A+. A+++-luokkaan kuuluva kone on 32 kuitenkin prosenttia energiatehokkaampi kuin A-luokan kone.

Puhdista luonnollisesti

Klooria sisältävät pesu- ja valkaisuaineet eivät ole luontoystävällisiä. Ekoputsaajat eivät sisällä keinotekoisia haju- ja väriaineita, mutta eivät toisaalta välttämättä vastaa pesuteholtaan synteettisiä puhdistajia. Jos pyykkisi on useimmiten vain normaalilikaista, voit löytää ekopyykinpesuaineiden joukosta mieleisesi.

Ripusta pyykit kuivumaan

Kesällä pyykkien kuivaaminen on ihanteellista, kun ne voi ripustaa ulos raikkaaseen ilmaan. Talvellakin kannattaa kuitenkin turvautua pyykkitelineeseen mieluummin kuin kuivausrumpuun. Pyykkiteline on ekologinen vaihtoehto, joka ei kuluta vaatteita, kuten kuivausrumpu. Jos haluat käyttää kuivausrumpua, älä kuivaa vaatteita rutikuiviksi, sillä tämä saattaa kutistaa vaatteet ja kuluttaa tekstiilejä.

Tee oma pyykinpesuaineesi

Pyykin voi saada puhtaaksi myös keittiönkaapin sisällöllä. Kokeile esimerkiksi ruokasoodaa, viinietikkaa tai sitruunaa, joista löytyy yleensä ratkaisu tahran kuin tahran poistoon.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat