Katso Eeva Lehtimäen tiukka analyysi: Keskustalaiset tuskin lähtevät kaatamaan hallitusta saamelaiskäräjälain takia

11:13
Hallitus siirtyy kriisistä toiseen: Eeva Lehtimäki arvioi hallituksen toimintakykyä tällä hetkellä.

Hallituksen toimintakyky on herättänyt kysymyksiä viime päivinä, kun saamelaiskäräjälaki aiheutti uuden kriisin juuri, kun ennallistamisasetuksesta päästiin sopuun.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan hallitus on jollakin tasolla edelleen toimintakykyinen.

– Se on selvää, että luottamus horjuu ja on paljon vääntöä erilaisista asioista, Lehtimäki raportoi eduskunnasta.

Hallitus on erimielinen kaikkiaan 14–15 keskeneräisestä lakihankkeesta. Yksi iso asia on tällä hetkellä meneillään oleva kiista saamelaiskäräjälaista.

– Tänään tuli selväksi se, että pääministeri Sanna Marin ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoivat, että he tuovat tuon lain torstaina valtioneuvoston istuntoon ja sitä ei vedetä pois eikä haeta mitään muita kompromisseja, Lehtimäki sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että keskustan ministerit tulevat äänestämään lakiesitystä vastaan valtioneuvoston istunnossa ja eduskunnassa.

Hallituskriisistä huolimatta Lehtimäki ei usko hallituksen kaatuvan saamelaiskäräjälain takia.

– Aika monilta keskustalaisilta kuului vahvaa viestiä, ettei tähän yhteen asiaan hallitusta lähdetä kaatamaan.

Ukrainan sodan aikana ei haluta antaa esimerkiksi Venäjälle sellaista kuvaa, että Suomessa ei olisi toimintakykyistä hallitusta. Lehtimäen mukaan myös keskustalaiset itse tietävät, ettei hallituksesta lähteminen anna kannatusnostetta tämänhetkisessä maailmanpolitiikan tilanteessa.

Lehtimäki arvioi tilanteen jatkuvan vielä muutaman päivän ajan, jonka jälkeen hallitus tulee jollain lailla ulos kriisistä.

– Tässä nyt vähän pallotellaan, tunteet ovat pinnassa ja draama tulee todennäköisesti nousemaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja