Katkeruutta rivien välissä? Harryn ja Meghanin epäillään suuttuneen kuningattaren päätöksestä: "Monarkialla ei ole minkäänlaista toimivaltaa"

13:05
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä – mitä se tarkoittaa?

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan julkaisivat tiukkasanaisen tiedotteen, joka saattaa olla vihainen vastalause kuningatar Elisabetin hiljattaiselle linjaukselle. 

Tammikuun alussa prinssi Harry ja herttuatar Meghan kohahduttivat ilmoittamalla aikovansa vetäytyä kuninkaallisista velvollisuuksistaan, työskentelevänsä jatkossa tullakseen taloudellisesti itsenäisiksi brittihovista ja muuttavansa Pohjois-Amerikkaan. 

Herttuaparin ilmoituksesta lähtien yksi suurimmista spekulaation kohteista on ollut se, millä tavalla pari aikoo jatkossa rahoittaa elämänsä. Parin kerrottiin aikovan muun muassa kaupallistaa Sussex Royal -brändinsä, mutta tälle pohdinnalle tuli hiljattain päätös. 

93-vuotias kuningatar Elisabet nimittäin linjasi helmikuun puolivälin jälkeen, etteivät Harry ja Meghan voi käyttää kuninkaallista titteliä itsensä kaupalliseen brändäämiseen sen jälkeen, kun he astuvat syrjään velvollisuuksistaan. 

Harry ja Meghan julkaisivat päätöksen jälkeen asiasta oman tiedotteensa omilla nettisivuillaan. Tiedotteessa kerrotaan, että herttuapari aikoo perustaa hyväntekeväisyysjärjestön, joka mukailee heidän aiempaa työtään hyväntekeväisyyden saralla. Tiedotteen mukaan pari on päättänyt olla käyttämättä tämän järjestön yhteydessä millään tapaa sanaa "Royal" tai nimeä Sussex Royal. 

Alkuvuodesta uutisoitiin, että Harry ja Meghan olivat hakeneet Sussex Royalille kansainvälisen tavaramerkin statusta. Heidän julkaisemansa tiedotteen mukaan nämä hakemukset on nyt myös vedetty pois. 

Tiedotteessa on myös tiukkasanainen maininta, joka saattaa osoittaa Harryn ja Meghanin katkeruuden kuningattaren päätöstä kohtaan. 

– Vaikka monarkialla tai kabinetilla ei ole minkäänlaista toimivaltaa sanan "Royal" käyttöön, Sussexin herttua ja herttuatar eivät aio käyttää "Sussex Royalia" taikka sanaa "Royal" missään yhteyksissä (Isossa-Britanniassa tai missään muualla) kun siirtymä tulee voimaan keväällä 2020. 

Harry ja Meghan etsivät tällä hetkellä pysyvää kotia Kanadasta. Herttuaparin päätöksen kerrottiin tulleen täytenä yllätyksenä monille kuninkaallisen ydinperheen jäsenistä. 

Herttuaparin tulevaisuudensuunnitelmat ovat olleet tiukan spekulaation ja myös arvostelun kohteena. Hiljattain kihisi tiukkaa kritiikkiä, kun Harryn uutisoitiin käyvän neuvotteluja muun muassa kiistanalaisen yhdysvaltalaisen finanssijätti Goldman Sachsin kanssa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja