Mainos

Katalonia on jihadistien tärkein toiminta-alue Espanjassa – hekumoivat vuosisatojen takaisella "Al-Andalusilla"

Katalonia on Espanjan merkittävin terroristista väkivaltaa harjoittavien jihadistien toiminta-alue. Barcelonan alueella poliisi on tehnyt viime vuosina enemmän jihadistien vastaisia operaatioita kuin muualla maassa.

Tänä vuonna poliisi on tehnyt Kataloniassa jihadistiryhmiä vastaan kymmenen operaatiota ja pidättänyt ainakin 14 henkilöä. Koko viime vuonna pidätyksiä oli seitsemän, ja operaatioita 11.

Vuodesta 2012 lähtien operaatioita on tehty 30, pidätettyjä on yli 60, eniten Barcelonassa, Badalonassa ja Terrassassa.

Viranomaisten sanotaan estäneen useita vakavia iskuja.

Iskua suunniteltiin Liceun metroasemalle

Yksi niistä oli suunniteltu toteutettavaksi Liceun metroasemalla. Se sijaitsee Ramblasin kävelykadulla, lähellä Liceun oopperaa ja suosittua La Boquerían katettua toria. Isku estettiin poliisin soluttauduttua terroristien ryhmään.

Torstain hyökkäykset Barcelonassa ja Cambrilsissa ovat ensimmäisiä Isisin Espanjassa tekemiä terrori-iskuja.

Yksi arvio iskujen tapahtumisesta on se, että jihadistit pelkäsivät poliisin pian paljastavan suuren jihadistien apu- ja tukiverkoston Kataloniassa.

Iskuja edeltävänä iltana eräässä asunnossa Alcanarissa Barcelonasta yli sata kilometriä etelään oli vahingossa räjähtänyt ilmeisesti terroristisolun kotitekoinen pommi. Talosta löytyi räjähdysainetta ja yli sata kaasusäiliötä, joista solu ehkä oli rakentamassa pommeja.

Imaami radikalisoi? 

Räjähdyksessä kuoli ainakin kaksi ihmistä. Poliisi vahvisti myöhään maanantaina, että heidän joukossaan oli terroristisolun jäsenten radikalisoitumisesta vastuussa ollut imaami Abdelbaki Es Satty

Es Satty toimi viime kuukausiin asti imaamina Ripollin pikkukaupungissa Katalonian pohjoisosassa. Suurin osa Barcelonan ja Cambrilsin iskuihin osallistuneista marokkolaistaustaisista henkilöistä asui Ripollissa. 

Barcelonan iskuun liittyen on pidätetty neljä henkilöä. He ovat Melillasta ja Marokosta. Barcelonan iskussa pakettiautoa ilmeisesti ajanut 22-vuotias Younes Abouyaaqub ammuttiin tänään räjähdevyö yllään Subiratsissa Barcelonan länsipuolella.

"Espanja terroristien tukikohta"  

Ranskalainen terrorismiasiantuntija Jean-Pierre Filiu arvioi Le Monde -lehden mukaan, että Espanjassa on tähän mennessä vältytty Isisin iskuilta, koska se on toiminut keskeisenä tukikohtana muualla Euroopassa iskeville jihadisteille.

Le Monden mukaan moni Ranskassa iskenyt terroristi on viettänyt aikaansa Espanjassa.

Imaami Es Satty ja ainakin jotkut terroristisolun jäsenistä olivat matkustaneet muualla Euroopassa. Noin nelikymmenvuotias Es Satty oli käynyt Belgiassa ja Ranskassa, ja hänen uskotaan radikalisoituneen ja tavanneen Isisin jäseniä näillä matkoillaan. Es Satty oli myös istunut neljä vuotta vankilassa Espanjassa huumeiden salakuljetuksesta.  

El País -lehden mukaan Ripollin kylässä pohditaan, että joku manipuloi ja radikalisoi iskuihin osallistuneita nuoria. Yhtäkään terroristisolun jäsenistä ei ollut rekisteröity poliisin tietokantoihin. 

Ceuta ja Melilla myös solmukohtia

Poliisioperaatioita ja pidätyksiä on viime vuosina tehty Katalonian lisäksi eri puolilla Espanjaa, eniten Madridissa ja Espanjaan kuuluvissa Ceutassa ja Melillassa. Viimeksi mainitut ovat Espanjan erillisalueita Marokon rannikolla Pohjois-Afrikassa.

Espanjalaisia on siirtynyt Isisin riveihin erityisesti juuri Ceutan ja Melillan kautta. Näitä kaupunkeja vaivaavat krooninen korkea työttömyys ja sosiaaliset ongelmat.

Viime vuosikymmeninä myös Arabian niemimaalta tuotu äärikonservatiivinen uskonnontulkinta on saanut vahvaa jalansijaa enemmistönä olevien muslimien keskuudessa näillä erillisalueilla.

Poliisioperaatiot jihadisteja vastaan ovat Ceutassa ja Melillassa ovat viime vuosina lisääntyneet. Tähän eivät kuitenkaan ole syynä kaupunkien jatkuvat sosiaaliset ongelmat, arvioi professori Luis de la Corte Madridin autonomisesta yliopistosta El País -lehdelle.

– Ensinnäkin, Syyrian konfliktin kärjistyminen vaikuttaa, ja tämän seurauksena on toinen seikka. Marokosta on tullut yksi maista, joista lähtee paljon vapaaehtoisia taistelemaan Isisin riveihin.

Rekrytointisoluja jo viime vuosikymmenellä 

Kataloniaan on viime vuosikymmeninä muuttanut enemmän muslimeja kuin millekään muulle yksittäiselle alueelle Espanjassa. Vanguardia-lehden mukaan saapuneet ovat erityisesti Marokosta ja muualta Maghrebin alueelta.

Jihadismi ei ole noussut esiin Kataloniassa vasta Syyrian sisällissodan seurauksena. Viime vuosikymmenellä poliisi purki muun muassa Afganistaniin ja Irakiin taistelijoita rekrytoineita ja välittäneitä soluja.

Poliisi kamppailee yhä samanlaisia soluja vastaan. Viranomaiset arvioivat, että Isisin hallitsemille alueille on siirtynyt yli 200 espanjalaista tai Espanjassa asuvaa henkilöä.

Nykyään rekrytointia tapahtuu erityisesti netissä. Verkossa on muutenkin helppoa levittää jihadistista propagandaa.

El País -lehden mukaan viranomaiset arvioivat, että myös Kataloniassa epäillyt jihadistit ovat henkilöitä, jotka ovat ulkomaailmalta sulkeutuneita ja radikalisoituneet nettipropagandan tuella.

Isis kehottaa iskemään Espanjassa

Näitä "yksinäisiä susia" äärijärjestö Isis kehottaa iskemään myös Espanjassa, muun muassa ajamalla autolla päälle ja puukotuksin. Kehotukset ovat lisääntyneet, kun Isis on menettänyt asemiaan Irakissa ja Syyriassa.

Viime kuussa Kataloniassa poliisi pidätti henkilön, joka Facebookissa ylisti niin Isisiä kuin Al-Qaidaa ja kiihotti seuraajiaan vihaan. Tätä netissä toteutettavaa radikalisointi- ja rekrytointitoimintaa kutsutaan myös "radikalisoitumisen pikajunaksi".

Radikalisoituminen tapahtuu tiedusteluviranomaisten mukaan neliportaisesti.

Aluksi muslimi uhriutetaan, sen jälkeen länttä syytetään muslimien kärsimyksistä. Kolmanneksi ehkä radikalisoituvalta kysytään, onko hän niin sanottu hyvä muslimi. Jos henkilö tarttuu koukkuun, hänet aivopestään uskomaan, että väkivalta on oikeutettua.

"Al-Andalusin takaisinvalloitus" 

Jihadistien kehotukset iskeä Espanjassa lisääntyivät netissä voimakkaasti viime vuonna, kirjoittaa El Mundo -lehti. Analyysien mukaan uhkauksilla jihadistit yrittävät saada Espanjaa vetäytymään kansainvälisestä liittoumasta Isisiä vastaan.

Toinen jihadistien propagandassa toistuva asia on Al-Andalusin takaisin valloittaminen.

Al-Andalus viittaa alueisiin, joita muslimit hallitsivat Iberian niemimaalla 700-luvulta 1400-luvun lopulle. Jihadistit puhuvat muun muassa Toledon, Córdoban ja Sevillan "vapauttamisesta".

Kataloniassa jihadistisia moskeijoita

Netin lisäksi keskeinen radikalisoitumista edistävä paikka Espanjassakin ovat äärikonservatiiviset salafistiset moskeijat.

Kataloniassa on arvioiden mukaan noin kahdeksankymmentä salafistista moskeijaa tai rukoushuonetta, noin puolet koko maan salafistimoskeijoista. Kaikki salafistit eivät ole väkivaltaisia, mutta jihadistisessa terrorismissa salafismilla on keskeinen ideologinen osa. 

Tuhoisin ääri-islamilaisten terrorihyökkäys tapahtui Madridissa maaliskuussa 2004, vain päiviä ennen parlamenttivaaleja. Tuolloin kuoli yhteensä 192 ihmistä neljässä junassa tehdyssä pommi-iskussa.

Iskuista tuli katkera vaaliase. Istuva pääministeri, konservatiivisen Kansanpuolueen PP:n José Maria Aznar syytti iskuista välittömästi Baskien terroristijärjestöä Etaa. Aznarin johtama Espanja oli tuolloin mukana Yhdysvaltain rinnalla Irakin sodassa.

Espanjassa vastustettiin paljon Aznarin Irakin-politiikkaa. Useiden arvioiden mukaan Aznarin yritys sälyttää syy Etan niskaan vaikutti hänen vaalitappioonsa.

Ennen jihadistien terrorismia Espanjaa koetteli vuosikymmeniä Baskimaan itsenäisyyttä ajavan Etan terrorismi. Viime huhtikuussa aseensa laskeneen Etan iskuissa kuoli yli 800 ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.