Mainos

Katainen puolustaa eläkepäätöstä "fantastisessa" puheessaan

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen esiintyi tänään värikkäästi puolueen paikallisten puheenjohtajien koulutus- ja tapaamispäivän yhteydessä Hämeenlinnassa. Retoriikassa saattoi nähdä selviä vaikutteita Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Yes we can -tyylistä.

Katainen toisti monta kertaa puheensa aikana sanaa "fantastinen". Tällä sanalla hän kuvasi muun muassa elvytystoimenpiteiden kokonaisuutta, kiistanalaista yliopistouudistusta ja puolueen eurovaaliehdokkaita.

Satojen kuulijoiden edessä Katainen puolusti sekä veronkevennyksistä kiinnipitämistä että hallituksen epäonnista eläkeiän nostopäätöstä. Hän sanoi pitävänsä hyvänä sitä, että hallitus nosti eläkeasian esille.

- Vanhuseläkkeen alaikärajan nostaminen olisi kuitenkin ollut vain yksi keino päämäärän saavuttamiseksi. Nyt me olemme järjestöjen kanssa sitoutuneet paljon kunnianhimoisempaan tavoitteeseen.

Katainen sanoi pitävänsä välttämättömänä verotuloja, joita saadaan, että kun ihmiset jäävät eläkkeelle keskimäärin kolme vuotta nykyistä myöhemmin.

- Jos tavoite ei toteudu, ne rahat on sitten revittävä jostain muualta, Katainen varoitti.

Kiisti keskustan vedättämisen

Myöhemmin MTV3:n haastattelussa Katainen torjui keskustan varapuheenjohtajan Antti Rantakankaan syytöksen siitä, että kokoomusministerit olisivat pakoilleet vastuutaan eläkekiistassa.

- Jos katsoo esimerkiksi minun julkisia esiintymisiä, niin kokoomus ei ole jättänyt keskustaa yksin. Koko hallitus on seisonut näiden ratkaisujen takana ja olemme sekä eduskunnassa että muualla julkisuudessa puolustaneet niitä ratkaisuja.

Katainen toivoi nyt, että eläkekiista jätettäisiin jo taakse.

- Meillä on niin vakava taloudellinen tilanne, että tälläinen jonninjoutava jähnääminen ja riitely kannattaisi unohtaa, Katainen sanoi.

"Menoleikkauksiin on varauduttava"

Puheessaan Katainen sanoi pitävänsä veronkevennyksiä nyt tarpeellisina, jotta ihmisten ostovoima säilyy talouden alamäessä.

- Tottakai säästämisastekin nousee vaikeina aikoina. Mutta on selvää, että jos ostovoima ei nouse, se ei myöskään mene kulutukseen, Katainen selitti.

Valtiovarainministeri kehotti kuitenkin tulevalla vaalikaudella varautumaan myös veronkorotuksiin ja menoleikkauksiin.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että emme tulevina vuosina selviä pelkän talouskasvun varassa. Mahdollisesti edessä on veronkorotuksia ja menojen leikkauksia. Tämä ei ole toivottavaa eikä kukaan siihen tähtää, mutta jotta julkinen talous saataisiin pidettyä hyvässä kunnossa, on mahdollista, että tämäkin vaihtoehto pitää katsoa, Katainen muotoili.

"Parasta mitä yliopistoille on tapahtunut"

Kiistelty yliopistouudistus sai sekin Kataisen puhkeamaan ylistyssanoihin.

- Tämä on parasta mitä yliopistoille on niiden perustamisen jälkeen tapahtunut. Yliopistoille annetaan mahdollisuus keskittyä omiin vahvuusalueisiin. Kaikkien ei tarvitse olla täyden palvelun taloja.

Kataisen puhuessa joukko opiskelijoita piti Helsingin yliopiston päärakennusta vallattuna protestiksi uudistukselle. He valtasivat rakennuksen eilen illalla mielenosoituksen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.