Mainos

Katainen: EU-mailla kovia kynnyskysymyksiä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi illalla Brysselissä, että ratkaisun syntyminen EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä on vahvasti auki. Vaikka ratkaisuun on poliittista painetta, on ratkottavaakin rutkasti.

-Se keskustelu, mitä täällä kuulee eri maiden tavoitteenasetteluista, on kyllä aika pysäyttävää. Tuntuu, että aika monella maalla on kiveenhakattuja aika isoja kynnyskysymyksiä, Katainen sanoi.

Vaatimuslistojen mitasta jotain kertoi sekin, että kokouksen aikataulut venähtivät heti alkuun tunneilla. Jäsenmaiden eräänlaiset pikatreffit EU-presidentti Herman Van Rompuyn ja komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa eivät mitä ilmeisimmin jääneet suunniteltuun kymmeneen minuuttiin per maa.

Suomen vuorolla Katainen ei kynnyskysymyksiä pöytään latonut. Hän totesi Suomen kannan perustuvan kokonaisarvioon siitä, mitä viivan alle olisi jäämässä. Toisin sanoen Suomi yrittää rajata oman nettomaksuosuuden kasvua ja varmistaa mahdollisimman hyvät rahat maaseudun kehittämisvaroihin ja harvaan asuttujen alueiden tukeen.

-Tästä me muodostamme sen kannan, että mikä on riittävää ja mikä ei ole.

Ristiriitainen metodi tarpeen

Muun muassa europarlamentaarikkojen riveistä on moitittu hallituksen politiikkaa ristiriitaiseksi, kun samaan aikaan ajetaan reippaita leikkauksia EU-komission tekemään raamiesitykseen ja vaaditaan omien tukien säilyttämistä.

Katainen totesi, että Suomen nettomaksuosuus voi kasvaa sekä kokonaisbudjetin paisumisen että takaisinpäin tulevien tukien kutistumisen kautta.

-Sen takia vähän ristiriitaiselta kuulostava metodi on ihan oikea.

Kataisen mukaan Suomen tavoite seitsemän vuoden budjettiraamin kokonaiskoosta asettuu noin yhteen prosenttiin EU:n bruttokansantuotteesta, ja Rompuyn esityksissä oikeaan suuntaan on jo menty.

Neuvottelujen kovin änkyrä Britannia on vaatinut jopa EU-budjetin jäädyttämistä vuoden 2011 tasolle.

-Britannian ainakin alkuperäinen tavoite on epärealistinen. En usko, että sillä voidaan edetä, Katainen sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.