Kasvaako hius kuoleman jälkeen, voiko irtopää vielä ajatella? Haastoimme urbaanit legendat

Voiko ihmistä luulla tai julistaa kuolleeksi, vaikkei hän ole? Kulkeeko ajatus vielä hetken, jos pää leikataan irti? Selvitimme!

Irtopää voi ajatella hetken irtoamisensa jälkeen. Jos hauta avataan vuoden kuluttua henkilön kuolemasta, vastassa on metreittäin hiusta!

Kukapa ei olisi kuullut kuolemaan liittyviä legendoja lapsuudessaan, kun kummitustarinoita kerrottiin myöhäisillassa salaa vanhemmilta.

Se, kasvavatko vainajan hiukset todella kuoleman jälkeen, on kiinnostava kysymys. Kysyimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkäri Ursula Valalta, ovatko urbaanit legendat totta.

Urbaani legenda: Suoli tyhjentyy heti ihmisen kuoltua. Legendaa on reposteltu muun muassa South Park -piirretyssä, jossa Cartman ilahtui joka kerta, kun hänen väitteensä osoittautui todeksi.

Valan vastaus: Yleensä suoli ei tyhjene, mutta jos peräsuolessa on löysää ulostetta, sitä voi valua jonkin verran ulos.

Urbaani legenda: Vainajaa luultiin eläväksi, koska hänen kehonsa liikahteli. 

Valan vastaus: Vainaja ei itsenäisesti liiku. Jos vainaja on alustalla epätasapainossa, voi tietenkin jokin ruumiinosa, esimerkiksi käsi, pudota – niin kuin mikä tahansa huonosti pinnalle asetettu esine, vaikkapa paperipino.

Urbaani legenda: Ihmisen hiukset kasvavat kuoleman jälkeenkin. Jos hautaan pääsisi kurkistamaan, vainajalla olisi hulmuavan pitkä tukka!

Valan vastaus: Periaatteessa ihosolut pysyvät kyllä hengissä jonkin aikaa kuoleman jälkeen, mutta mitään mitattavaa kasvua hiuksissa ei ole. Kasvu vaatii energiaa, jota ei enää ole.

Urbaani legenda: Ihmisen kynnet kasvavat kuoleman jälkeen.

Valan vastaus: Kynnet eivät kasva, mutta ne voivat korostua, kun sormet kuivuvat.

Urbaani legenda: Ajatukset kulkevat vielä hetken, jos pää leikataan irti. Kun ihmisiä mestataan, he ehtivät legendan mukaan ajatella vielä muutaman ajatuksen.

Valan vastaus: Tähän ei tietenkään kukaan tiedä vastausta, ainakaan niin, että sen voisi kertoa toisille. Pidän tätä epätodennäköisenä.

Urbaani legenda: Duncan "Om" MacDougallin teorian mukaan ihmisen kuollessa ruumiin painosta häviää 21 grammaa. MacDougall piti tätä todisteena ”sielusta”.

Valan vastaus: En ole niin perehtynyt tähän tutkimukseen, että voisin sitä kommentoida. Mitattu painoero on kuitenkin aika pieni, joten pitäisi tietää, meneekö se mittausvirheen tiliin. Jos ero on todellinen, on aika rohkeaa olettaa sen johtuvan nimenomaan sielun poistumisesta.

Urbaani legenda: Klassikkonäytelmä Romeo ja Juliassa rakastavaiset ottavat juomaa, joka saa heidät vaikuttamaan kuolleilta. Voiko ihmistä todella luulla tai jopa julistaa kuolleeksi, vaikkei hän ole?

Valan vastaus: Virheitä kuolleeksi toteamisessa on tapahtunut kautta historian, ja valitettavasti sitä tapahtuu satunnaisesti vieläkin. Jokseenkin takuuvarma keino erottaa kuollut elävästä on odottaa kuolonkankeuden ilmestymistä, koska sitä ei esiinny elävillä.

Millaista on lemmikkien hautausmaalla? Katso video:


Lue myös:

    Uusimmat