Suomi juhlii koko kevään. Raili kaipaili vinkkiä kylmästä kastikkeesta rippijuhliin. Marille taas löytyi kastike häihin, joissa tarjottavana on kalkkunaleikettä.
Mustaherukkakastike kalkkunapaistille
3 dl mustaherukkahyytelöä
1 salottisipuli kuutioituna
2 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
2 rkl sokeria
2 dl punaviiniä
2 dl madeiraa (tai vahvaa lihalientä tai punaviiniä)
suolaa ja pippuria
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä kunnes 1/3 osa on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi huolellisesti ja nosta kylmään vuorokaudeksi.
Tarjoa kastike kylmänä pateiden ja linturuokien kanssa.
Katkarapukastike
1 prk (120 g) ranskankermaa
1 prk kermaviiliä
1 ps (180 g) katkarapuja sulatettuna ja valutettuna
0,5-1 dl tuoretta tilliä ja sipulinvarsia hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään. Kastike sopii niin uusille kuin uuniperunoillekin.