Karu tilasto: Joka neljäs nuori ollut juopuneen kuskin kyydissä

Liikenneturva haluaa muistuttaa etenkin nuoria humalassa ajamisen vaaroista. Henkilövahinkoihin johtaneista rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista noin 40 prosenttia on nuoria.

Alkoholi ja päihteet ovat merkittävä riskitekijä liikenteessä. Liikenneturvan nuorille 15-20 vuotiaille teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas nuori kertoi tietävänsä humalassa ajaneen kuljettajan. Kyselyyn vastanneista joka neljäs kertoi itse olleensa humalaisen kuljettajan kyydissä.

Lähes jokainen reilusta 700 kyselyyn vastanneesta haluaisi kavereiden yrittävän estää humalassa ajamisen. Yli yhdeksän kymmenestä myös kertoi itse aikovansa melko varmasti tai varmasti estää humalaisen pääsemistä rattiin. Nuorten kannustamiseksi liikenneturva on aloittanut #rohkee-kampanjan. Tällä hastagilla kuvapalvelu Instagramiin jaetut kuvat kertovat, ettei humalassa ole asiaa ratin taakse.

– Ystäväpiirin asenteet ja väliintulo ovat merkittävässä roolissa estämässä erityisesti nuorten rattijuopumusta. Kaveriporukkaan kuuluminen on nuorille tärkeää ja ryhmässä kynnys estää juovuspäissään olevan kaverin kipuaminen ratin taakse voi tuntua korkealta. Rattijuopumukseen kuitenkin saa ja pitää puuttua, kertoo Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi.

Kolmivuotisessa kampanjassa ovat mukana Liikenneturvan lisäksi muun muassa Trafi ja poliisi. Yhteistyössä on syntynyt myös kampanjavideo, joka on katseltavissa alta.

Lue myös:

    Uusimmat