Kärsitkö yleistyvästä syömisongelmasta? Näistä merkeistä tunnistat

Hallitsematon syöminen yleistyy 7:57
Mistä hallitsemattomassa syömisessä on oikein kyse? Katso keskustelu videolta.

Jos ruokailu lähtee jatkuvasti lapasesta, voi kyse olla hallitsemattomasta syömisestä. Uutisaamussa keskusteltiin, mistä yleistyvässä ongelmassa on oikein kyse.

Jatkatko päivällisen jälkeen napostelua iltamyöhään asti, tai etkö pysty lopettamaan syömistä sen aloitettuasi? Jos vastasit kyllä, saatat kärsiä hallitsemattomasta syömisestä.

– Hallitsematon syöminen tarkoittaa sitä, että toistuvasti menettää hallinnan tunteen omasta syömisestä, Uutisaamussa vieraillut Ähky-hankkeen toiminnanjohtaja Sanna Runsala avasi termiä.

Ahminnan ja napostelun lisäksi hallitsematon syöminen voi ilmetä siten, että ihminen vuorotellen ylensyö ja sitten taas noudattaa tiukkaa dieettiä.

Tyypillinen kärsijä on keski-ikäinen perheenäiti

Tunnesyöminen on yksi mahdollinen tekijä hallitsemattoman syömisen taustalla: oloa helpotetaan syömällä hetken mielijohteesta suuria määriä ruokaa. Ruokariippuvuudessa ihminen kokee pakonomaista tarvetta syödä, sillä siitä saa hetkellistä mielihyvää.

Yleensä ongelmallisen ruokasuhteen taustalla on sisäistä kipuilua, kuten lapsuuden traumaattisia kokemuksia, mutta myös ympäristö ja ihmisen omat tottumukset altistavat hallitsemattomalle syömiselle.

– Syyt ovat hyvin moninaiset samoin kuin ratkaisutkin, Runsala totesi.

Kuka tahansa voi kärsiä hallitsemattomasta syömisestä, mutta Runsalan mukaan tyypillisin henkilö on keski-ikäinen perheenäiti, jolla asiat ovat ulkoisesti hyvin, mutta syömisen kanssa on haasteita.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Usein ongelmallinen ruokasuhde alkaa näkyä painossa. Kontrolloimaton syöminen johtaa monesti vakaviinkin paino-ongelmiin. Pikadieetit eivät auta, jos niiden jälkeen sortuu jälleen ahmimaan.

Ongelmallisen syömisen vaaranmerkit

Mistä sitten tietää, että syöminen on muuttunut ongelmalliseksi? Runsala kehottaa ihmisiä kuuntelemaan omia tuntemuksiaan. Vaaranmerkkejä ovat syömiseen liittyvä pakonomaisuus, kärsimys ja sosiaaliset esteet.

Kaikki syömisen haasteista kärsivät eivät kuitenkaan näe asiassa ongelmaa, Ähky-hankkeen ravitsemusasiantuntija Riikka Niskanen muistuttaa. Jos kuitenkin huomaa syömisen rajoittavan elämää tai rutiinien muuttumisen aiheuttavan paniikkireaktion, enteilee se sitä, ettei kaikki ruokasuhteessa ole kohdillaan.

Jos ihminen huomaa syömisensä aiheuttavan ylipainon kaltaisia kielteisiä seurauksia eikä pysty muuttamaan tilannetta itse yrityksistä huolimatta, aiheuttaa se epäonnistumisen tunnetta ja häpeää. Tällöin on syytä hakeutua avun piiriin.

Ähky-hanke toimii valtakunnallisesti verkossa ja tarjoaa hallitsemattomasta syömisestä kärsiville ammatillista apua, vertaistukea sekä itsenäisesti työstettävää materiaalia.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Vyötärölle kertyneet kilot altistavat lukuisille sairauksille. Tämä helppo kikka paljastaa, koskeeko riski sinua.

Lue myös:

    Uusimmat